Intervju med NT 22/7

Ta ett stort fotbollsintresse.

Lägg till lite tid över och lite uppmuntran från vänner att göra något av den.

Vad får man?

En blogg om internationell fotboll förstås.


25-årige Marcelo Fernandez har datorn på ovanvåningen i radhuset i Norrtälje. Det är där han sitter och skriver om chilensk fotboll, om spansk fotboll, om allt som har med fotboll att göra.

Han gör det på sin blogg. En nystartad sådan.


- Det började som en kul grej, säger han. En barndomskamrat som bor i Tjeckien sa att jag alltid pratade om fotboll. Han sa att jag borde göra någonting åt det.


På den vägen är det. Marcelo och barndomskamraten Patrik Leander startade fotbollsoraklet.blogg.se

Men att starta en blogg är en sak. Att få folk att läsa/hitta den en helt annan.


- Det är inte lätt att marknadsföra sig, säger han.\!q Men vi ordnade en facebook-grupp på nätet och så kunde folk bli medlemmar i den gruppen. Där hittade vi en del fotbollsitnresserade. Numera går det också att hitta bloggen via länkar på stora fotbollssajter som svenskafans och Sportal. Och det som startade mest som en rolig grej börjar bli mer och mer allvarligt. Det pratas om att skapa en egen hemsida om internationell fotboll. Om fler skribenter. Om samarbeten. Och om intäkter.


- Vad gäller det ekonomiska har vi inte tänkt så långt, säger Marcello. Det här var som sagt mest tänkt som en kul grej...


Bloggen har redan samlat flera skribenter. En kille skriver om svensk fotboll. En annan skriver om sydamerikansk. En tredje skriver gästkrönikor. Lite av allt går att hitta på bloggen. Och ett syfte är att skriva om olika aspekter inom den internationella fotbollen. Hur politisk den kan vara. Och hur samhället präglas av den. Och tvärtom.


- I Italien är fotboll mer som religion, säger Marcelo Fernandez. Där kan det ibland hamna om liv och död.

Själv har han en förkärlek till spansk fotboll. Favoritlagen är två. Barcelona sedan barnsben, men också Villareal.


- Jag gillar dem, säger han. Men det kanske också beror lite på att Villareal har en chilensk tränare. Jag är född i Chile. Bloggen lär utvecklas vidare. Och tid har han till att utveckla den. Åtminstone tror Marcelo själv det.


- Jag ska bli pappa för första gången snart, säger han. Vi får väl se hur det blir med tiden efter det...



Richard Grandin
Sportreporter

LoggaB
761 84 Norrtälje 
Telefon: 0176-795 83
Fax: 0176-100 08

E-post: [email protected]
På vår hemsida kan du bland annat hitta nyheter, debatt och våra kontaktuppgifter.





Tankar kring svenska landslaget - del 3

>> Anfallare: Marcus Allbäck, Marcus Rosenberg, Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Henrik Larsson


Zlatan är given på topp, det räcker att se vad han presterade under EM, trots att han var skadad. Det är desto oklarare vem som ska spela bredvid honom. Veteranen, Henke Larsson, har sagt att han kommer att fortsätta så länge förbundskaptenerna vill använda honom. Med hans rutin så kan han vara ovärderlig i en släpande roll bakom en ensam Zlatan.


Med Allbäck äntligen borta, hoppas jag förbundskaptenerna ger Marcus Berg eller Henok Goitom chansen. Två unga och lovande anfallare, som förr eller senare måste ges chansen. Vi får inte heller glömma att Elmander och Rosenberg finns till förfogande, två anfallare som kommer att spela i kompetitiva ligor, kommande säsong. Anfallsbesättningen är annars den jag är minst orolig för.


Ut: Marcus Allbäck

In: Henok Goitom och Marcus Berg



/ Fotbolloraklet himself

Gloria Ajax


Ajax förlorade Europacup-finalen1968/69 mot Milan med 4-1. Efter det började man bygga om laget inför 70-talet. Då inleddes eran som kallades Gloria Ajax.


Skyttekungen Dick van Dijk köptes in, liksom mittfältarna Gerrie Mühren (idag hjälptränare i Ajax) och Nico Rijnders. Vänsterbacken Theo van Duivenbode såldes till Feyenoord, och Ruud Krol blev ordinarie. Klaas Nuninga, svenske Inge Danielsson, Henk Groot såldes också (förutom Groot som lade av).Ton Pronk och Bennie Muller förlorade sina platser i startelvan efter lång tjänst där.


Laget vann holländska ligan 69/70 genom att vinna 27 av 34 matcher och göra 100 mål. Nästa säsong var dom nära att ta hem trippeln, men Feyenoord vann ligan medan Ajax vann cupen och Europacupen. Velibor Vasovic fick äntligen lyfta Europacuppokalen efter att ha förlorat två finaler.


Inom dom närmsta åren etablerade sig Ajax som det bästa laget i Europa. Berömde tränaren Rinus Michels (som uppfann totalfotbollen) ersattes av Stefan Kovacs, kaptenen Vasovic, Rijnders och van Dijk försvann. Man plockade hem trippeln 1971-72, vann ligan, cupen och Europacupen. Även Interkontinentala Cupen (matchen mellan Europas och Sydamerikas bästa lag) och Europeiska Supercupen togs hem.


1972 tog man sin tredje raka Europacupvinst och andra raka ligavinst, men vann inte cupen.

Den vanliga startelvan var med Heinz Stuy i mål, Wim Suurbier, Barry Hulshoff, Horst Blankenburg och Ruud Krol i backlinjen, Arie Haan, Johann Neeskens och Gerrie Mühren på mittfältet, Sjaak Swart, Johan Cruyff och Piet Keizer i anfallet.


1973 klev Ajax ner från tronen som det bästa laget efter att förlorat Europacupfinalen mot CSKA Sofia. Efter VM 74 var totalfotbollen slut, då Ajax försvann ur rampljuset och Holland förlorade VM-finalen. Tomislav Ivic som tog över som Ajax tränare 1976 kallade åren innan för "Gloria Ajax" för att beskriva åren då klubben var på topp.


Här ett klipp där Johnny Rep gör enda målet i Europacupfinalen mot Juventus 1972/73. På filmen (Ajax i rött) ser man bland annat Blankenburg (#12), Neeskens (#7), Arie Haan (#15) och tränaren Stefan Kovacs. Gloria Ajax-eran tog slut efter 1973 då Cruyff och Neeskens försvann till Barcelona efter VM 1974. I VM'et deltog Haan, Keizer, Krol, Neeskens, Cruyff, Johnny Rep och Suurbier. Suurbier försvann 1978 till Schalke 04, Blankenburg till schweisiska Xamax samma år.


1980 försvann Krol till Vancouver Whitecaps. Arie Haan flyttade till Anderlecht efter VM 74. Mühren försvann till Betis 1976. Sjaak Swart lade av 1973. Keizer som alltid spelat i skymundan av Cruyff spelade en säsong till efter att Cruyff lämnat för Barcelona, men lade sedan av.


SIDNEY Tres TOPP-10-Lista



Del 2.

Här kommer så då äntligen Topp-3 på min lista över historiens bästa och största fotbollsspelare..
 
3. Didi     (Brasilien)
 
"den Etiopiske prinsen"
 
VM 1958-bäste spelare! Mittfältskungen. Han som gav "a folha Seca" till fotbollsvärlden. Specialaren att med Höger-yttersida skruva en frispark  så målvakten aldrig visste var den skulle landa.  Han som var kuggen i det lag som gav världen Garrincha och Pelé!

"Universums Åttonde Underverk" "Den svarte Napoeleon"

Sorry Pele och Maradona. Ni var stora fotbollsspelare..men den här spelaren gjorde Legenden Pelé större
 
 
2. GARRINCHA (Brasilien)
 
"ÄNGELN med de krokiga benen"
"Sångfågeln"

Vi har kommit till nr2 på denna lista. Och det är ofta ,med tårar i ögonen, jag läser allt som har skrivits om denna gudabenådade spelare. Höger-yttern som spelade fotboll för att han tyckte det var roligt. Som hellre gick o fiskade än tittade på VM-finalen,som spelades på hemmaplan, Maracana-stadion,bara någon timme bort.

 Det kan skrivas miljoner inlägg om Garrincha och om att jag ser honom som den Bäste Fotbollspelaren i Historien (men ack dock icke den störste..) Det kommer troligtvis inte finnas en fotbollsspelare som Garrincha. Det han gjorde på fotbollsplanen, sättet han gjorde det på.. se filmer om honom, kolla youtube, läs "Sambafotboll" av Fredrik Eklund.

Åk till Brasilien. Fråga folket. Fråga Pelé:
"Utan Garrincha skulle jag aldrig ha blivit världsmästare 3gånger" -har Pelé deklarerat
 
VM 1958 och VM 1962 -som fotbollsfans skulle jag dö för att få flyttas tebax i tiden och få närvara när GUD sände sin Ängel ner till fotbollsplanen för att välsigna fotbollshistorien. Den där träningen, när han övertygade Botagafogo att skriva kontrakt med honom ögonblickligen. Tidsepoken då han spelade klubb-fotboll och när dom var ute på turneér. Jag skulle sälja min själ för att fått vara där o se det med egna ögon.
 
En händelse - Jag citerar:
 
 "När Klubben spelade i Colombia skrev tidningarna *Garrincha i Colombia!* , inte att Botafogo var där.
Det var för övrigt under ett besök där som en av de märkligaste episoderna i hans fotbollsliv ägde rum. Som vanligt dribblade han sin back. Denne föll men reste sig upp,varpå Garrincha drog honom igen. Och så fortsatte det, gång på gång. Till sist fortsatte de utöver sidlinjen utan att domaren ingrep, alla var förhäxade av uppvisningen och först när Garrincha och backen hunnit ut på kolstybben blåste domaren av. Vänsterbacken försvann emellertid ut i omklädningsrummet, han hade fått nog och bytte, varpå showen fortsatte med den nya backen"
 
Egentligen borde jag bara skrivit så här om Garrincha..kort och gott:
 
Kan inte beskrivas med ord eller bilder-kunde bara upplevas...
 
 
OCH SLUTLIGEN Nr1
 
1.  MENINO de RUA  
 
På första plats hittar vi Historien om den Störste och nog Bäste fotbolls-spelaren genom alla Tider.
 
Han la ner bollen på straffpunkten. En hel värld höll andan. Det är fotbollhistoriens mest omtalade och bejublade ögonblick. Det var nog oxå den kyligaste straff en spelare någonsin slagit i en fotbolls VM-final.  MÅL!
Det var bara början på en sprakande föreställning. Det blev 2 mål till. En vacker frispark ifrån 25meter och en bicacleta (cykelspark)  som satt nästan klockrent i krysset. Det var klart då. Han var Historisk. Ingen har tidigare gjort 3 mål i en final. Ingen har ägt en match och en turnering på det sätt Menino de Rua gjorde!! Slutsignalen gick. Han satte sig på knä och kysste gräset. Publiken exploderade och han bars upp av sina lagkamrater.
 
Smeknamnet Menino de Rua fick han när han var mycket liten,ja nästan nyfödd. Han bar med sig det genom hela sitt liv. Trots att han bokstavligen slog sig fram till toppen och ägde fotbollsvärlden i många år (och även kanske tom tjänade en del på det) så kunde inget eller ingen ta det ifrån honom. Inuti hjärtat , där fotboll förhoppningsvisst alltid är kärleksfullt och oskyldigt - där bar han alltid sitt smeknamn.

I tankarna och i drömmarna. I lyckan som värmer en varje gång ens fötter rör vid en fotboll. Där är fotboll som vackrast och där är du bäst i världen. Den störste av alla. Den mest hyllade eller bara den lilla vanliga DU. Där kan ingen ta ifrån dig DIN FOTBOLL
 
Likt dom fattiga gatubarnen i RIO de Janeiros favelas..som smyger sig ner till Copacabana och Ipanema, vid mörkrets inbrott. Och som sen kanske blir mördade när dom söker en plats att sova på för natten. Den enbente, kryck-hoppande (av en LandMina bortsprängt underben) killen i Angola. Som likt förbannat spelar och offrar sig för sitt fotbollslag, bestående av massa andra invalidiserade barn. Han är den svältande och av alkoholiserade fadern, misshandlade snorungen, som fryser i något av rysslands betongkomplex.

Det är kanske din klasskompis, du minns kanske inte honom, som blev mobbad i skolan och än mer utskrattad när han tillslut vågade ta sig till fotbollsträningen. Kämpandes oförtröttligt,  men bara snubblandes på bollen och blev än mer utstött. Det är den lilla kinesiska flickan ,som inte platsade i gymnastikskolornas tuffa vardag ,men som ser sitt Kina spela en OS-match på tv i hemlandet och som kommer leka i någon av Beijings parker med en fotboll. Kanske ensam. Kanske med miljoner andra flickor.

Likt miljoner andra fotbolls-killar och fotbolls-tjejer. Garrincha var en av dom. Maradona en annan. Någon hette Zlatan och en annan var general i armen. Några spelare blev torterad av en ond diktator ,då dom inte spelat tillräckligt bra och en annan lyfte VM-bucklan en vacker sommardag 2006.
 
Där har vi Han/Hon - fotbollens Bäste och Största Stjärna! Genom Historien , i Nuet och för Framtiden!!
 
 
Ps. Menino de Rua  betyder Gatubarn på Brasiliansk Portugisiska...ds.
 
 
Beleza
 
M.v.H - SIDNEY Tre - Norling
STREET & LIFE-Photographer

SIDNEY Tres TOPP-10-Lista



Del.1

Jag tog på mig den otacksamma uppgiften, jag får ju verkligen skylla mig själv här, att skriva en krönika om att lista de 7 största fotbollsspelarna genom alla tider.

Så jag sitter och funderar: ska jag utöka antalet till 10? Eller kanske ha 10 placeringar..men d kan var flera spelare på en placering..? Förstår ni mig? Nej, kanske inte.. kanske lika lite som många av er inte kommer kunna förstå hur jag kan ta med Honom, medans jag inte hyllar honom, att jag värderar den spelaren lika högt som den andre spelaren som inte alls e lika bra..osv..

JA -vi har ju alla rätt att tycka olika. "Därom tvistar de lärda" som jag brukar säga.
(tror på nåt sätt att jag har en sjuk böjelse för ordspråk o talessätt)
 
Så nu skriver jag här en krönika..som kan få konsekvenserna av att jag blir hatad som fotbolls-gästkrönikör, redan jag innan ens har hunnit skriva 4st. Men så är livet ibland.. Det är en chansning och offring jag är villig att ta för ER skull.
Att ta en  "Taktiskt varning eller frispark", kanske man kan säga.
 
SÅ jag Presenterar för er: SIDNEY Tres  TOPP-10-Lista över de bästa och största Spelarna i Fotbollshistorien!
 
Reservbänken plats Nr.10     Henrik Larsson  (Sverige)
 
En levande legend
 
Han har ju fysik som få. Och han verkar alltid på nåt sätt lyckas leverera. Vare sig det är på låg Allsvensk nivå eller i några av världens största fotbollsklubbar. Ja-ni vet ju redan vilka. En spelare som gör 2 mål i en UFEA-Cupfinal och som ändå får se sitt lag förlora. Som vinner Guldskon.Som är en levande Legend. Den spelaren  förjtänar att få lägga dom 2 avgörande målpassningaran i en Champions League-final.

Att hela fotbollseuropa och världen vet att få en spelare med Henkes rutin, kämparvilja och avslut, i sitt lag, -är en psykologisk fördel jämte motståndarlaget.. Ja det säger väl ganska mycket om den ene av våra 2 (nu levande) svenska Superstjärnor
 
9.  GRE-NO-LI (Sverige)
 
 I fotbollshimlen spelar dom tillsammans igen- den vackraste fotboll Italien kanske någonsin sett!
 
Jepp ingen lista utan GRE-NO-LI
Gren, Nordahl och Liedholm.  Tre svenska fotbollslegender som frälste Italien. Som frälste Sverige och som totalt dominerade Italienska Ligan! Det e stort. Dom var stora. Så mycket större än vad många av dagens fotbolls-ungdomar förstår!
 
8. Puskas och Lev Jasjin (Ungern & SovjetUnionen)

"Den galloperande Majoren" och "Burlejonet"

Superstjärnan Puskas som ledde "då världens bästa landslag som skådats" till OS-guld 1952 och VM-final 1954 och som hade det kanske hårdaste vänsterskottet i fotbollshistorien.
 
Lev Jasjin. Ödmjukheten och gentlemannen själv..  En målvakt på listan-men vilken målvakt sen.
Orden e överflödiga.
 
7. Ronaldo och Ronaldinho (Brasilien)
 
Här har vi 2 brassar som skapade den ultimata tånårsidol-bilden över en fotbollsspelare.

Vi börjar med Ronaldo. Allvarliga knäskador och en total-kollaps i VM-finalen 98  kunde inte  stoppa "Fenomenet" ifrån att komma tebax och ge Brasilien dess 5:e VM-titel, genom att vinna (enligt mig) den bästa och mest underhållande VM-turneringen under 90 och 2000 - talet! Få spelare om ens någon besitter den snabbhet Ronaldo hade med fotbollen vid fötterna. När Ronaldo stod på toppen, då var han verkligen i en klass för sig.

Och vem minns inte VM-finalen 2002 mot Tyskland. Efter att han gjort de 2 mål, som avgjorde var mästerskapet skulle hamna...så byttes han ut med några minuter kvar. Han står där vid avbytarbåset.Tittar mot nåt ogreppbart långt bort och börjar slutligen att gråta! När han står där i sin gläjde ,så kommer en ung spelare vid namn Ronaldinho fram och kramar om Ronaldo. Vem vet vad det var för tankar som försegick i  Ronaldos huvud dom där sista minuterna innan domaren blåste av och frälste en hel fotbollsvärld?
 
Kanske överförde han glädjen till spelaren som sen skulle bli den nya symbolen för Samba-fotbollen.
 
Ronaldinho - om han kommer tebax kanske han kan bli den störste av alla..eller..?
 
Om man ska beskriva Ronaldinho så nämner de flesta hans leende och hans tänder. Jag skulle vilja nämna alla oförglömmliga fotbollsstunder han redan har hunnit bjuda på! Men var har ditt leende tagit vägen, Ronaldinho. Var är DU, som alla vi fotbollsälskare längtar så mycket efter!?

Jag sa en gång.."när Ronaldinho slutar le och leka fotboll, då är fotbollen på väg in i nåt sjukt tillstånd" och kanske är det det som händer. Fotbollsmarknaden åt till slut obönhörligt upp även fotbollens gladaste leende.. Pengar och makt. Eller har han helt enkelt oxå drabbats av, som det verkar vara, den förbannelse som många stora brasilianska spelare fått erfara. Att på toppen av sin karriär helt plötsligt tappa allt vad fokus på fotbollen heter och den gläjde man skänkt sig själv, sitt land och sina fans.
 
Kan den riktige Ronaldinho please komma tebax. Vi är nog många som verkligen saknar dig!
 
 
6. Johan Cruyff (Holland)
 
Den Holländska total-fotbollens kommendant.

Av många ansedd som den mest komplette fotbollsspelaren.
(många vet inte att Pelé platsade på alla positioner inklusive målvakt - han var Brasiliens 3e målvakt i VM-58!

Cruyff  och Holland gick i spetsen för fotbollens förnyelse  i VM-1974. Vem har inte hört talats om Cruyff-finten. Vem har inte sett en topplistning eller fotbollsprogramm där dom hyllat denne magnifike spelare.

En sann legend i den moderna fotbollen.
 

5.Zinedine Zidane (Frankrike)
 
"Konstnären ifrån Marseille"
 
Han blev en större legend än vad han nog förväntat sig efter en viss berömmd skallning i VM-finalen 2006. Tack för den sortin Zidane! :) jag hyllar inte fotbolls-våld. Jag gillar shysst fair-play. Älskar sportslighet. Hatar när domare ska förstöra eller spelare filma till sig matchavgörande fördelar. Men du frälste mitt fotbollshjärta den där kvällen. Allt du gjorde innan med en fotboll - det var bara enkelt, underbart, magi för en förtrollad fotbollsvärld.

Du är verkligen en av de största!
 

4. Pelé och Maradona  (Brasilien & Argentina)
 
Det har tjatats och skrivits spaltmeter om vem som egentligen var bäst av dessa två legender inom fotbollen.
Vem är egentligen den störste fotbollspelaren genom tiderna. Ingen av de 2 faktiskt!
Nu kan alla Argentinare och Maradonafans gärna skicka hatbrev osv. Till och börja med: Dom spelade i två olika tids-epoker inom fotbollen.

Jag kan inte skriva meter om varför det är si o varför det e så. Jag tycker motiveringen: titta på vad de utträttade på planen" räcker för att beskriva dessa giganter! Andra kan få skriva biografier och hyllningar till respektive. Jag personligen tycker det lutar mer mot Maradonas håll om vem som ska hyllas som bäst av dom (enligt allmänheten) "två stora"...

Men att ingen av dom klassas som Nr1 (eller Nr2 eller Nr3 heller, för den delen) och att Maradona kan ses som snäppet större än Pelé - det beror mycket på dom underverk som ligger före både Maradona och Pelé på listan.
Dom två kommer jag till strax.
 
Jag ska berätta om en händelse som satte djupa spår i mig och mitt liv.. inte bara som fotbollspelare, utan oxå som människa. Tyvärr är det ingen vacker historia. Men jag tänkte ändå förmedla den till er.

Det var på den tiden då jag fortfarande inte visste bättre,för jag var för ung för att förstå vissa saker och antagligen för dum för att lyckas förstå vår tränares instruktioner oxå. Men hur som helst.. Det var under en träning med mitt fotbollslag Selånger Sk..jag tror jag minnas mig det var en vårdag i maj.

Solen lyste ialla fall.

I min skola och i min klass gick en kille som hette Patrik. Vi var barndomsvänner. Han var faktiskt den förste kompisen jag fick i min klass när jag började 1:an. Patrik var rätt stökig. Jag tror han bodde med bara sin mamma oxå, men jag låter det vara osagt..

Vi hade en annan kompis oxå, Tony. Vi var väl klassens bråkstakar antar jag. Patrik började sen umgås med äldre och "fel" killar i vårt bostadsområde. Gled sakta men säkert in på kriminalitetens och drogernas bana. Jag och Tony, som även spelade med i vårt lag en kort period, hade lyckats övertala honom att komma ner på en fotbollsträning. Grabben som var en talang på breakdance och att fightas, ville och skulle prova på den så "oskyldige och fina" fotbollen. Patrik var kanske inte jättebra - Men han var åtminstånde långt bättre än vad jag själv var, när det kom till fotbollens ädla konst.. ( jag ska göra klart en gång för alla - jag var INTE direkt lagets stjärna..och vårt lag då var ett medellag i norrland...)

Men jag platsade i vårt lag och vårt lag vann en hel del cuper senare och spelade sen även i pojkallsvenskan. Vår tränare som jag faktistk alltid haft respekt för, trots föräldrar-röstningar när det gällde laguttagningar osv. Han gjorde en grej som han nog inte själv skulle förstå innebörden av. Så vår tränare sågade Patrik rakt av! Där fanns inga goda ord om kämparglädje och potentionell teknik. Patrik var teknisk och jag har nog aldrig träffat en mer kämpande och målmedveten människa före och efter honom.

Jag och Tony såg den stora besvikelsen i hans ögon. Vi såg nog saker inte andra såg för vi var ändå dom som var närmast. Det var ren avhyllning rakt av. Ett beslut påtvingat av alla föräldrarna (likt ett politiskt beslut), om att han under inga omständigheter skulle få träna eller spela med vårat lag!  I deras ögon var han alltid en bråkstake. Någon som höll på med droger och umgicks med dom äldre och kriminella killarna. Vår stad var lite stökig på den tiden. Ingen såg honom som fotbollsspelaren Patrik. Ni kanske inte håller med mig här..kanske ni gör...

Min vän sprang därifrån. Jag minns jag pratade med mamma om det i flera dagar. Men som förälder lyssnar man kanske inte alltid på sina barn, främst när dom försöker försvara någon som redan e dömd av den närmaste omgivningen.

Vi sågs sen i skolan, till hösten, när löven började falla och livet rullar sin gång.
Jag minns att jag inte fick gå på hans begravning. Han hade börjat med droger den sommaren och hittat sitt "fotbollslag" - ett litet nynazistgäng som härjade på den tiden. Hans ögon var bara fulla med hat därefter och han gjorde många otrevliga saker. Men han rörde dock aldrig mig. Vi pratade med varandra ibland. Trots att vi nu tillhörde två olika lag, på varsin planhalva i livets fotbollsmatch..  likt Argentina-Brasilien eller England-Tyskland. Jag antar att hans "nya tränare" hade en riktigt bra plan på att nå deras utpekade mål. Vi vann många matcher, mitt lag - han förlorade sin. Hans lillebror ringde mig och berättade att han hittats död i en trappuppgång. Mediciner och alkohol och nog en och annan drog - allt ihopblandat likt holländskt totalfotboll.

Vi hade precis börjat 8an..
 
Men jag glömmer aldrig dig, Patrik Ohlsson Iversen..
För mig ,du var den bäste lagkamraten.och den bäste medspelaren..
Den jag passade till och fick bollen tebax. Som jag önskade hade fått min plats i vårt fotbollslag istället för mig.
 
MEN VEM HAR NÅGONSIN SAGT ATT FOTBOLL ALLTID ÄR RÄTTVISST! 
 

Denna krönika är tillägnad min barndomsvän Patrik Ohlsson Iversen
och alla bortglömmda "fotbollshjältar" där ute någonstans..
 
 
Beleza
 
M.v.H - SIDNEY Tre - Norling
STREET & LIFE-Photographer

Transferkarusellen i Ajax



Klara nyförvärv:

  

Miralem Sulejmani från Heereneen

19 årig anfallare som utsågs till största talangen förra säsongen. Kostar 16.25 miljoner euro.


Darío Cvitanich från Banfield

24 årig anfallare som gjort 41 mål på 100 matcher för Banfield. Kostar 7 miljoner euro.


Marco van Basten

Van Basten blir ny tränare i Ajax, senast tränade han holländska landslaget. Ett tag sades det att han avgått, men det verkar ha löst sig, och han ska styra laget.


John van't Schip, Rob Witschge

Assisterade van Basten i Holland, och följer med till Ajax.


Danny Blind från Sparta

Före detta spelare och tränare i Ajax, kommer tillbaka nu som teknisk direktör.


Darko Bodul

Den 19 årige anfallaren blev klar för Ajax den 15e juli. Han spelade förra säsongen i Heerenveen, men kommer gratis då kontraktet gått ut.  Han är född i Bosnien, men har även österrikist pass. Ajax har skrivit ett kontrakt på ett år med honom, men har option på två år till. Han kommer börja spela i Young Ajax.


Ismail Aissati

20 åringen från rivalerna PSV är helt klar nu. Han fick inte så mycket speltid förra säsongen i Eindhoven, men kommer nog få det i Ajax.  Kontrakter sträcker sig till 30 juni 2012. Aisatti, Han är född i Utrecht, men har marockanskt påbrå. Han kommer bära #11 i Ajax.


Dennis Bergkamp

Den gamle storspelaren Bergkamp kommer träna Ajax 1. Han spelade själv med laget mellan åren 1986 - 1993.



Klara förluster:

  

John Heitinga till Atletico Madrid

En favoritspelare de senaste åren som spelar med hjärtat. Går till Atletico för 10 miljoner euro.


Samuel Kuffour, fri transfer

Ajax förlänger inte sex-månader kontraktet med ghanen.


Edgar Davids, fri transfer

Vill fortsätta spela på hög nivå, men håller inte i ett lag som Ajax, kanske legenden återvänder efter karriären?



Rykten in:

  

Oleguer från Barcelona

Klubben behöver en ny mittback, och Oleguer är då aktuell. Det sägs Oleguer är överrens med Ajax, och Blind har nått ett avtal med Barcelona, så en övergång kan vara nära.



Rykten ut:

  

Urby Emanuelson

Var i alla fall tidigare aktuell för Tottenham och Roma, men Spurs vill inte bjuda mer än 6 miljoner euro, och Roma har köpt John Arne Riise.


Klaas-Jan Huntelaar

Kan flytta till Manchester United, Chelsea, Real Madrid eller Juventus om någon anfallare där säljs. Blind har sagt att man inte förhandlar om nytt kontrakt, då dom inte kommer överrens. Huntelaars kontrakt går ut 2010.


Maarten Stekelenburg

Var på gång till Tottenham, men dom köpte Gomes istället. Kommer nog stanna.


Robbert Schilder

20 årig mittfältare som fått mindre och mindre speltid. Var sen utlånad till Heracles. Kan vara på väg bort.


Jurgen Colin

En av dom sämsta spelarna förra säsongen, och Ajax försöker sälja honom. NEC och NAC Breda intresserade.


Luis Suárez

Köptes in för att ersätta Ryan Babel som gick till Liverpool, nu vill Liverpool ha även Suárez. Bara lösa rykten än så länge, och Suárez stannar förmodligen.


Roman Abramovich - "Den fattige -föräldralösa pojken som blev miljardär"

Ingen har kunnat undkomma Roman Abramovich, Chelsea ägaren, konstsamlaren, oljemagnaten, lyxliraren och affärsmannen. I denna artikelserie kommer jag redogöra för hans liv, Chelsea affären, förmögenheten, investeringarna, tillgångarna, politiska spelet, kontakterna, samt kvionnorna i Romans liv. Denna artikelserie är den första i sitt slag, på svenska.              *** Exclusive only at fotbollsoraklet.blogg.se ***


 




Del 3. - "Fotboll, Chelsea FC och framtiden"


Fotbollens historia är lång och brokig. Den moderna fotbollen fick sin början år 1863 i England när The Football Association in England eller The FA som den ofta kallas bildades. Detta var ett resultat av att rugbyn och fotbollen gick skilda vägar. Internationella fotbollsförbundet FIFA grundades år 1904. Finland var faktiskt rätt tidigt med i utvecklingen när det gäller fotboll, även om man inte kan se det på bastu-landets framgångar idag. Det finska fotbollsförbundet bildades redan 1907 vilket kan sägas vara rätt märkligt då det då inte fanns mer en ett tiotal länder utanför de brittiska öarna med egna förbund vid den tidpunkten.


Men fotbollens historia är längre än så. De första bevisen på att fotboll spelats är från år 300 F/kr. och härstammar från Kina. Spelet kallades Tsu'Chu och var krävande både vad det gäller skicklighet och fysik. Spelare skulle med fötterna skjuta en fjäderfylld läderboll genom en öppning på endast 40 cm. Så när dagens spelare har svårt att träffa mål kan vi ju tänka tillbaka på vad som krävdes förr för att lyckas göra mål. Nästan alla kulturer har haft något spel som kan liknas vid dagens fotboll. Grekerna hade sitt Episkyros och Romarna Harpastum. Inget av dessa spel lyckades dock behålla sin popularitet eller spridas runt Europa. Ofta var det så att det som spelades runt om kring i Europa var en sorts mellanting mellan fotboll, rugby och ett stort gängslagsmål. Det var inte förrän The FA bildades och regler skrevs innan fotbollens verkliga storhetstid inleddes.


Med denna bakgrund, långt ifrån fjäderklädda läderbollar och 40 centimenters mål finns idag en multimiljardindusti. Spindeln i nätet finner man i London, ni känner redan till namnet, jo just det ni gissade rätt. Roman Abramovich. Historien känner ni redan till, nu fattas bara den sista pussle biten. Chelsea FC. I Juni 2003 sålde Ken Bated Chelsea FC till "the Russian billionaire" för 60 miljoner £, som de engelska medierna beskrev saker " the biggest ever sale of an English football club". Innan han bestämde sig för Chelsea hade Roman undersökt flera andra klubbar, men Chelsea passade bra eftersom klubben befann sig i en finansiellt sårbar position vid den tiden. Affären fick stor uppmärksamhet och så snart Roman fick kontroll över klubben förde han över ett gigantiskt kapital till klubben. Det uppskattas att han mellan 2003 och 2006 hällde in över 440 miljoner pund i verksamheten, vilket suddade ut Chelseas alla skulder och lämnade mycket över för att köpa spelare. Redan vid denna tid hördes rösten från Ryssland med klagane ton att dessa pengar borde bli investerade på att bygga upp den ryska fotbollen. Detta är något som kommer följa Roman genom tiden i Chelsea, samt något han senare kommer åtgärda.


Sen började det som vi så många blev förvånade över men älskade på samma gång. Roman och Chelsea skulle shoppa.


De första £100 miljonerna spenderades på spelare så som Claude Makélélé, Joe Cole, Damien Duff, J.S Veron och Hernan Crespo. Ledda av tränaren José Mourinho som hade ett framgångsrikt år bakom sig i FC Porto. 2005 blev ett guld år för Chelsea, då man ledda av framförallt John Terry och Frank Lampard vann Premier League med ett häpnandsveckande bra resultat. Rekord som flest matcher i raden utan förlust på hemmaplan och minst antal insläppta mål slogs vilket ledde till att laget lyftes till skyarna och Mourinho framstod som gud själv. Liga cupen kammade man också hem samt en semi-final plats i Champions League. Säga vad man vill om Abramovich metoder och pengar men det gav verkligen resultat, många menar att det förstörde fotbollen till en viss det. Till viss del håller jag skeptikerna i detta, Stamford Bridge brukade vara fullt av arbetarklass pesoner. Numera är biljetterna så dyra att många av laget anhängare inte kan köpa säsongskort eller ens gå på enstaka matcher. Nu ses kostymklädda herrar tillsammans med japanska turister och kändisar på matcherna. En helt annan publik attraherar laget, i och med framgångarna och oljepengarna. Samtidgt som dessa skeptiker klagar över dyra matchtröjor och biljettpriser är det glada att laget vinner titlar, skördar framgångar i Europa och hela tiden gör spektakulära spelarköp. Följande år slog man nya rekord och signerade ett jätte sponsor avtal med Koreanska Samsung (£10 miljoner). Samtidigt som man också gjorde klart ett annat sponsoravtal med skojätten Adidas värt £12 miljoner,årligen. 2006  köpte Chelsea Milans ukrainare Andriy "Sheva" Shevchenko för £30 miljoner, som samma år blivit utsedd till "European Footballer of the Year". Så visst spenderades det pengar, men pengar kom också in till klubben. På de fyra år som Abramovich ägt Chelsea har klubben vunnit fem stora titlar, vilket är mer än någon annan klubb under perioden.

José Mourinho har en starkt karraktär och blev också bra vänn med flera av spelarna i laget. Efter att han nu har lämnat laget länkas flera spelare till hans nya klubbadress Inter. Lampard och Drogba verkar lämna Londonklubben för att följa den gamle tränaren till Milano. Anledningen till sprickan mellan Mourinho och Abramovich kan bara spekuleras i, men det trots bero på att Roman lagt sig i laguppställningar, spelsystem och spelarköp allt för mycket. Chelseas stora problem är att man är så beroende av Abramovichs pengar, utan dem skulle man inte ha den position man har idag. På lång sikt tror jag det blir svårt för Chelsea att behålla dem stora framgångar man nått de senaste åren. Det är inte hållbart att ha ägare som påverkar så pass mycket. Det sportsliga ska vara upp till tränarstaben och spelarna, inte ägarna. Sista delen av denna säsong var det Avram Grant som höll i rodret som under Mourinho var assiserade tränare. Trots mindre misstag blev det inget förlängt förste tränar jobb för Avram, som nu fått lämna platsen till Scolari. Nya spektalulära övergångar är att vänta under stundande Silly Season för Roman och Chelsea. Sammanlagt har ryssen spenderat dryga £600 miljoner i klubben sedan 2003. Som sagt finns inga gränser för mannen!


Roman omges hela tiden av nya rykten, ett par värska sådana är bland annat...att han spelade en roll i att få Guus Hiddink som coach för ryska landslaget. Som personligen blev rekommenderad av Abramovich personlige assistent. Detta ser många vara ett sätt att ge tillbaka något till det ryska fotbolls förbundet. Tyska tidningen Hamburger Morgenpost rapporterade att Roman ville hylla de kroatiska spelarna med att ge dem varsin Mercedes när laget slog England på Wembley och därmed förde Ryssland till EM. De kroatiska spelarna ville inte ta emot så pengarna donerades istället till laget. Han gav också laget 85 miljoner kronor (9 miljoner euro) i gåva. Pengarna ska delas lika mellan alla 33 spelarna. Det ger 2,4 miljoner kronor per person. Det är informerat om detta togs emot av förbundet eller spelarna.
Oligarken gör också avtryck på hemmaplan, mars 2004 gjordes ett avtal med Romans företag Sibneft och CSKA Moskva på $58 miljoner för sponsring under tre års tid. Sibneft som senare såldes till Gazprom som sponsrar FC Zenit Saint Petersburg som i sin tur avslutade kontraktet med CSKA Moskva. Roman sponsrar nu istället en ny förening "National Academy of Football" som bygger fotbollsplaner runt om i Ryssland, kurser för nyblivande tränare, material, studie reser till fotbolls klubbar i England, Holland och Spanien. Han är också på gång med att dra Formel 1 till Moskva, aldrig tidigare har Formel 1 varit på ryskmark för en tävling, nu talar mycket för att detta är Abramovich nya mål.
Framtiden ser ljus ut för Roman, ny flickvän, gallerier, konst och nya fastighetsköp. Vad gäller Chelsea får vi allt se hur nästa säsong artar sig. Vad som dock är säkert är att cirkusen Roman Ambramovich rullar vidare...
 

The End


Spasiba  // DJ DUTTY P                                                               
                                                                                                                                       


Analys Ljungskile - AIK



Startelvor


AIK: N. Bergh - M. Jonsson, P. Karlsson, N. Johansson, P. Bengtsson (46`) - K. Pavey, J. Anchén (63), D. Johnson (78´) , D. Tjernström - M. Burgič, I. Obolo

Byten: P. Bojent 46`,B. Djordjic 63´, S Jagne 78´

Ljungskile: M. Slawuta - D. Smylie (73´), M. Senften, R. Jansson, R. Johansson (60´) - D. Vitas, A. Augustsson, A. Kitic, N. Löfgren (85) - P. Kondoponi, E. Tabe

Byten: D. Åkervall 60´, Cedomir Zarkovic 73`, J. Wålemark 85`



Matchen
Ja, vad tusan säger man? Jag ska inte ta åt mig någon heder, men jag hade verkligen det här på känn. Men lyckades minimera mina tankar till en inledning i min "inför analys"

Även om vi förlora matchen i den 91:a minuten, är det ingen bortförklaring. Visst vi hade kunnat släppa in en boll då. Men det skulle ju då skrivas till en vinst till 1-3,4 inte 2-1!

AIK inledde matchen svagt. Det var Ljungskile som började bra, med en rad vassa avslut redan i den första kvarten. AIK började så småningom med det härliga skönliret?! Långbollar, från egen backlinje för att på så vis komma förbi hemmalagets press. Vid ett av dessa försök kom faktiskt bollen fram via en skarv från Obolo till en helt fri Burgic som fick ett bra läge, vilket dock inte reducerade i ett ledningsmål. Men AIK kom in mer och mer i matchen och tog över spelet efter den svaga starten. Efter en rad fina försök kom så äntligen ledningsmålet. Efter ett fint förarbete från Pavey kunde Anchén dra in bollen på volley. Då började man ju få förhoppningar om att detta skulle lösa sig. Att man skulle kunna somna med ett snett smile i alla fall.

Men som sagt hur andra halvlek slutade vet vi ju. Idag kändes inte någon lagdel bra. Det kan det omöjligt vara efter en 2-1 förlust mot jumbon. Men är det någon lagdel som ska ta på sig det lilla extra, är det försvarslinjen enligt mig. Vår så starke Per Karlsson var inte sig själv idag, många misstag bäddade för chanser till Starke Arvids pojkar.

Sen kan man ju ifrågasätta Dulee, ska man starta med honom? Han har väl redan flyttat i tankarna. Hur mycket ger han i en sån här match? Inte mycket bevisligen.

Längst fram var Ivan Obolo som vanligt bra. Jag tycker han skapade mycket, däremot hade väl Miran det lite jobbigare idag. Att göra många mål en sån här match är inte alltid helt lätt. Nästan så att dom startar med målvakt plus 10 försvarare. För att allt efter att matchen rullar på bygga upp spelet.

Nu Måste vi bara vinna hemma på måndag. Vi sitter riktigt illa till nu, hela 10 poäng upp till Kalmar.

Segertåget har åkt på en rejäl urspårning. Nu gäller det att Norling och Novakovic börjar gnugga geniknölarna. Vi måste vända det här nu om det ska bli något guld.


/Black at heart
 

Tankar kring det svenska landslaget - del 2

Mittfältare
Niclas Alexandersson, Fredrik Ljungberg, Tobias Linderoth, Daniel Andersson, Anders Svensson, Kim Källström, Sebastian Larsson, Christan Wilhelmsson


Lagkaptenen lämnar, vilket Alexandersson också gör. Jag tycker att Daniel A och Anders Svensson borde göra detsamma. Men så blir det tyvärr inte.


Linderoth kommer med största sannolikhet att ta tillbaka sin plats på mittfältet till VM-kvalet. Jag hoppas innerligen att han får Källström bredvid sig, detta trots att jag aldrig varit ett fan av honom. Kim är trots allt ordinarie i ett europeiskt topplag som Lyon, vilket han också bör vara i landslaget. Får han känna förtroende samt spela mer kontinuerligt i den gula tröjan kommer han att leverera, precis som han gör i Lyon.


På kanterna har vi Sebastian Larsson och Wilhelmsson, som båda går från klarhet till klarhet. Jag ser ingen anledning att peta dem från truppen när VM-kvalet drar igång. I den bör även Kennedy B ingå. Vilka ska då ersätta dem två spelarna som lämnat? Petter Andersson kanske? Nej, det tycker jag inte. I sådana fall tycker jag Stefan Ishizaki ligger närmre en landslagsplats. Elfsborgsspelaren har hållit en hög nivå, de senaste säsongerna, vilket man inte kan säga om Petter.


Det är så typiskt av kvällspressen att vilja ha in Bajenmittfältaren i landslagen när han gjort en eller två bra matcher. Jag hoppas och tror att klubbytet kommer att göra Alexander Farnerud väl, för det är en spelare som jag verkligen vill se i truppen under hösten. Dags för herr Lagerbäck att våga släppa fram dem yngre och hungrigare spelarna.


Ut: Niclas Alexandersson, Fredrik Ljungberg

In: Stefan Ishizaki, Alexander Farnerud

/Fotbollsoraklet himself


Inför Ljungskile - AIK



Ojoj ikväll blir det tre mycket enkla poäng, eller?

Första tanken säger ju som ganska givet att vi åker hem med tre poäng ikväll, och kanske tom ökat på målskillnaden med en 3 kanske 4 mål. Men man ska komma ihåg att både boråsarna och Götet har fått åka hem med en nolla i poängkolumnen.

Men jag vill ändå tro att vi vinner ikväll, för även om vi olyckligt förlora senast mot Helsingborg gjorde vi det med hedern i behåll. Vi spelade riktigt bra stora delar av matchen och fick ju orättvisst ett bortdömt mål (nog pratat om det). Vårat anfallsspel var riktigt vasst, speciellt i första halvlek. Och revanschlusten hos de svartgula måste ju vara näst intill maxad.

Det känns även skönt att kunna åka ner till Bohuslän med en nästa helt skadefri trupp. Det är i stort sätt bara Özkan som fortfarande har problem, detta sorgebarn. Man vill inget hellre än att den killen snart får va frisk och få visa upp sina fotbollskonster för svenska fotbollspubliken. Ska bli kul att se om Bojan hänger med och kanske kan få göra ett inhopp i alla fall. Har vi bara rott hem matchen kan det vara ett bra läge att lufta truppen lite.

Jag hoppas att Kenny Pavey ikväll på sin gamla hemmaarena få stäcka armarna högt efter tre kanske lätta, men otroligt viktiga poäng för att hänga med i toppen.



/Black at heart

Khari till Norge



En bajenälskande f d DIF-tränare har värvat två gnagare inom loppet av ca 2 veckor.
Man inte undvika att dra lite på smilbanden, lite i alla fall. Sören, Sören....

Daniel Arnefjord var en värvning av Ålesund jag inte riktigt hade förståelse för. Mest glad att han lämna oss. Men att den 27-årige jamaicanen Khari Stephenson lämnas oss nu känns desto tråkigare.

Jag har kastat lite skit på både Arnefjord och Mendes. Men när det gäller Khari Stephenson är jag redo att bryta den trenden. Jag tycker han gjorde mycket nytta sätt till hur lite han fick spela. Jag är bekymrad över att vi säljer honom till Norge. Men glad för hans skull. Vi, Norling och Nebo gav honom inte det utrymmet han så väl behövde. Hade han fått det, hade han garanterat varit ordinarie och den dagen en transfers varit aktuell givit oss ett välbehövligt tillskott.

Nu säljer vi honom till Sören Åkeby och gör en minusaffär. Den exakta summan har inte blivit officiell än, men vi fick gen sju miljoner för att få klä honom i svartgult. Jag gissar på att vi kanske fick knappt 3½ miljon för honom nu.

Mest kommer jag att minnas Khari för det viktiga 1-0 han gjorde mot MFF i våras. Han hann med fyra mål på 33 tävlingsmatcher. Khari, jag är inte ensam som säger att vi kommer sakna dig. Du hade kunnat ge oss mycket! Lycka till i Norge och resten av din förhoppningsvis lyckliga karriär.

Grattis Sören!

/Black at heart
 

Silly Season med Chilexis

  • Alexis Sanchéz (River Plate, Argentina) Född 1988 - Udinese
    Tillbaka från lån. Har förvisso varit ägd av italienska klubben och kan nu mot hösten få debutera i Udinese och förhoppningarna är höga på Chiles supertalang.
     
  • Nicolás Corvetto (Audax Italiano, Chile) Född 1986 - Udinese
    Udinese fortsätter hitta talanger i Chile. "Nico" är en moderniserad ytter som också kan spela som ytterback, imponerade för några månader sedan i en träningsturnering i Toulon för Chiles U-21 landslag. Lär bli utlånad en säsong för att få speltid.  
  • Jaime Valdés (Lecce) sätter på sig "neroazurri". "El pajarito" (den lilla fågeln) som under flera år spelat italienskt fotboll väljer att gå från Serie B klubben Lecce till Atalanta med ett kontrakt som sträcker sig fyra år frammåt.  
  • Den kroatiska klubben Dynamo Zagreb lyckades värva den stillfulla mittfältaren Pedro Morales (1985). Chilenaren hade det ganska tufft under sin sista tid i Universidad de Chile, men tack vare sina imponerande framträdanden i Chiles U23-trupp så väckte han intresse hos ett par utländska klubbar. Till slut valde han balkan klubben och ett 5-års kontrakt. Morales, formad i den chilenska klubben Huachipato har som uppgift att ersätta den store stjärnan i Dynamo, Luka Modric som är en utav Tottenhams stora nyförvärv.

Transferkarusellen i Ajax



Klara nyförvärv:


Miralem Sulejmani från Heereneen

19 årig anfallare som utsågs till största talangen förra säsongen. Kostar 16.25 miljoner euro.


Darío Cvitanich från Banfield

24 årig anfallare som gjort 41 mål på 100 matcher för Banfield. Kostar 7 miljoner euro.


Marco van Basten

Van Basten blir ny tränare i Ajax, senast tränade han holländska landslaget. Ett tag sades det att han avgått, men det verkar ha löst sig, och han ska styra laget.


Danny Blind från Sparta

Före detta spelare och tränare i Ajax, kommer tillbaka nu som teknisk direktör.


Darko Bodul

Den 19 årige anfallaren blev klar för Ajax den 15 juli. Han spelade förra säsongen i Heerenveen, men kommer gratis då kontraktet gått ut.  Han är född i Bosnien, men har även österrikist pass. Ajax har skrivit ett kontrakt på ett år med honom, men har option på två år till. Han kommer börja spela i Young Ajax.



Klara förluster:


John Heitinga till Atletico Madrid

En favoritspelare de senaste åren som spelar med hjärtat. Gått till Atletico för 10 miljoner euro.


Samuel Kuffour, fri transfer

Ajax förlänger inte sex-månader kontraktet med ghanen.


Edgar Davids, fri transfer

Vill fortsätta spela på hög nivå, men håller inte i ett lag som Ajax, kanske legenden återvänder efter karriären?



Rykten in:


Oleguer från Barcelona

Klubben behöver en ny mittback, och Oleguer är då aktuell. Det sägs Oleguer är överrens med Ajax, och Blind har nått ett avtal med Barcelona, så en övergång kan vara nära.


Neri Cardozo från Boca Juniors

Ajax och fem andra klubbar är intresserade av playmakern.


Henrique från Palmeiras/Barcelona

Läkarundersökningen återstår bara innan han är klar för Barca, men dom har sagt att dom vill låna ut honom ett år. Ajax är vill låna honom, men Barca kan inte bestämma sig.


Ismael Aissati från PSV

19 årig mittfältare hos PSV. Varit på gång till Ajax tidigare. Sugen på en flytt på grund av begränsad speltid. Även Utrecht är intresserade.


Khalid Bouhlarouz från Chelsea

Celtic, Hamburg, Aston Villa, Feyenoord och Ajax är intresserade. Har dock sagt att han inte vill flytta tillbaka till Holland.



Rykten ut:


Urby Emanuelson

Var i alla fall tidigare aktuell för Tottenham och Roma, men Spurs vill inte bjuda mer än 6 miljoner euro, och Roma har köpt John Arne Riise.


Klaas-Jan Huntelaar

Kan flytta till Manchester United, Chelsea, Real Madrid eller Juventus om någon anfallare där säljs. Blind har sagt att man inte förhandlar om nytt kontrakt, då dom inte kommer överrens. Huntelaars kontrakt går ut 2010.


Maarten Stekelenburg

Var på gång till Tottenham, men dom köpte Gomes istället. Kommer nog stanna.


Robbert Schilder

20 årig mittfältare som fått mindre och mindre speltid. Var sen utlånad till Heracles. Kan vara på väg bort.


Jurgen Colin

En av dom sämsta spelarna förra säsongen, och Ajax försöker sälja honom. NEC och NAC Breda intresserade.


Luis Suárez

Köptes in för att ersätta Ryan Babel som gick till Liverpool, nu vill Liverpool ha även Suárez. Bara lösa rykten än så länge, och Suárez stannar förmodligen.



"Då slår det mig plötsligt - Jag förundras verkligen över fenomenet Lagerbäck!"




Jag ska komma till det där om att "själv e bäste dräng" lite senare..
 
Spanien är, kanske ändå trots allt, välförtjänta Europamästare! Viva España
 
Ronaldo vet knappt själv när han kommer veta att det han vet, om vilket lag han ska spela i, det vet dom andra oxå..och dom andra som ska veta och bör veta det, dom vill veta att alla ska veta att Ronaldo själv inte vet vad han egentligen vill. Men vet alla andra att att dom inte vet, att han redan visste ifrån början att han skulle representera.. ja ni vet ju vilket lag .. eller??
Såpan lär fortsätta...
Jag tror Barcelona blir giftiga kommande säsong.
 
I fotbollens förtrollande värld, finns det ju vissa grundpelare som man som hårdkokt fotbollfans ska förhålla sig till.(kanske har jag fel här på denna punkt,kanske inte) Favoritspelare. Favorit-turnering. Bästa fotbollsminnet. Tyngsta motgången. När, var, hur, varför och varför inte. Och vad är offside.

Hur ska man planera sin semester efter rådande spel-scheman,utan att flickvännen/frugan sex-strejkar.
Vad är oddset på att just Spanien ska vinna EM eller VM..igen..
Och när ska Jihde gifta sig. Alla är de världsliga frågor för mänskligheten..
Min fråga är: Hur ska man förhålla sig till sitt land - jämte landslag?

Vi är ju många i Sverige som inte har ett svenskt urpsrung. Men vi är ett mångkulturellt samhälle numera, så det är alltid lika intressant att höra,se och uppleva alla infallsvinklar/motiveringar/synpunkter/fakta och rent primitivt gapande, över varför just deras landslag är No1. När jag,mina vänner,arbetskollegor och/eller helt okända människor,kanske på en SportsBar någonstans,visar sina fotbollshjärtan och det lands färger, vilka dom stolt representerar - ja då, då är fotboll som vackrast. Observera - nu pratar vi innan avspark!

Vi står där med olika landslagströjor och det är en salig blandning av ursprung,fotbollshistorik och framtidstro. Jag kan oxå intyga att efter Sveriges vinst över gamla Europamästarna Grekland, så var mångfalden bland alla stolta Svenskar, som i rent glädjerus försökte välta buss 47 mot WaldemarsUdde, större och så mycket mer vackrare än någonsin tidigare!

Men sergel-fontänen var avstängd redan innan EM-festen började..
Visste Stockholms Stad något vi andra inte visste??
Men vilket lag ska just jag se som mitt lag?
Det land jag bor i/är uppvuxen i? Dom jag håller mest på?
Dom som spelar den mest offensiva och sevärda fotbollen?
Mina föräldrars ursprungsländers?
 
Då slår det mig plötsligt - Jag förundras verkligen över fenomenet Lagerbäck.
Vad är det som går runt i hans huvud. Hur resonerar han. Vad är det han försöker säga omvärlden? Jag läser lite bloggar,artiklar och sånt på nätet. Samma snack överallt. Lagerbäck har skrivit ett brev till sina spelare.
Vad säger (skrev) karln? Ska han köra på samma spår, som han gjort de senaste turneringarna? När ska Lagerbäck, Lagrell och Svenska Fotbollsförbundet inse att kvala sig till ett stort mästerskap inte är en merit i sig. Han vill köra på med samma stomme och jag ser inuti mitt huvud hur Lagerbäck ligger och gråter om kvällarna över att Ljungberg slutat. Avsaknad till Albäck. Att Henke inte kanske är så aktuell för medverkan i World Cup 2010 - om vi nu tar oss dit..

Varför säger jag vi? Jag håller väl inte på Sverige. Och efter EM-fiaskot så är det nog än fler än jag, som tvivlar på Gul-Blå...

Jag var nere på Ullevi för något år sedan och såg vänskapsmatchen Brasilien-Chile. Pappas land mot Mammas land. Vilket lag skulle jag hålla på..!? Efter 2-0 så gick ena halvan av mig och dränkte mig i Fattighusån, i höjd med Östra Stampbron - medans andra halvan dansade Samba, med Copacabanas beachfotboll som en nalkande hägring framför mig..

Att Ullevi saknade StorbildsTV och att det var knappt 20+ rörde mig inte i ryggen. Valet var lätt just då och jag gömde lite snyggt dom röd-vita plaggen under dom gul-gröna. Sen gjorde Brasilien 3-0 och 4-0 och jag förnekade lite snyggt med orden: "no no no habla español" till mina chilenska kamrater, att jag visst innan sagt att mitt fotbollshjärta var lika stort för båda kombatenterna. Men sen blir landslags-situationen än mer komplicerad. Jag e dessutom Adopterad. Mina adoptivföräldrar är svenskar.J ag är svensk. Jag älskar Sverige och jag älskar att se Sverge spela i dom stora turneringarna. Tänk om dom skulle mötas i samma gruppspel,alla mina länder. (fast nu går ju inte det..men leker ändå med tanken..) -Det skulle vara nåt att bita i det. Jag älskar verkligen fotboll. I alla dess former. På alla nivåer.
 
Ja just ja..Tebax till mitt lilla ordspråk som jag inledde min förra gästkrönika med..
"Själv e bäste dräng" - verkar ju vara lite Lagerbäcks motto. Han kör på sitt race, trots att resten av landets 9miljoner självutnämda förbundskaptener vill knyta ihop påsen och slänga den i Siljan, typ. Ska man ha nåt gjort,så får man fan göra det själv - och sen ser han det som en framgång att gå igenom kval efter kval och ta sig till mästerskap efter mästerskap. All respekt för det. Karln är ju om inte annat målmedveten och fokuserad på sin uppgift! Men har han någon plan B? Har han någonstans på sitt kontor, en fotbollstavla, med en final-strategi uppritad. Pilar som visar när, var och hur vi ska vinna VM-guld. En redogörelse för en taktisk perfekt genomförd Semi-final? Hur man ska rädda en förlorad kvartsfinal,när det bara är 13min kvar. Att tänka på att utnyttja alla 3 byten innan klockan har passerat 84min strecket typ - nee det är inte Lagerbäcks vinnarvals. Men vi måste sträva högre. När Zlatan kaxigt går ut i media och säger att vårt landslag visst kan vinna EM, så är han inte fööör hoppfull. Han säger bara det alla fotbollsälskare i Svea Rike, förutom en och annan infödd tysk, säger och vill våga drömma om! Tror fan inte Sverige kommer vinna något mästerskap på 10år framåt.

Men jag älskar landslaget ändå. Fast jag vill se (mer) framåtanda. Jag vill se 90min "Turkiet-fotboll"
Jag vill se nya, unga framtidslöften springa ihjäl sig i Damp-anfall. Hellre än Ronaldinho fint för mycket än taktiskt lagerbäck a la´ 87min. Så länge målen trillar in på rätt plan-halva och Sverige har nåt att drömma om - Likt en ny fotbollssommar -94.
 
Jag kom ihåg när jag vann pris som matchens lirare, ett par strumpor , i nån P12-tunering. Jag var mäkta stolt och såg min fotbollskarriär peka rakt uppåt. Landslaget. VM-hjälte. Världens målskytt år 1997 typ. Den enda utmärkelse jag någonsin vann efter det var "Årets Spark" på Selånger SKs årliga lag-avslutning. Och det var inte på fotbolls-meriter jag vann det priset! Jag visste inte att jag var så talangfull i Karate. Dessutom förlorade vi den matchen med 1-0. Målet gjordes dock,som plåster på fotbolls-såren, innan jag blev utvisad.

Men ingen rök utan eld - likt ingen Adhd utan biverkningar.. Det är svårt att bli profet i sitt eget hemland - Ungefär lika svårt som att få domaren på sin sida, ifall domaren (det var min fotbollskarriärs enda kort-Någonsin!) bara ser efterspelet, men missar upptakten till hela situation - Länge leve Zidane.
 
Apropå Zidane. I nästa krönika ska jag lista ,enligt mig själv , dom 7 största fotbollsspelarna genom alla tider.
 
Beleza
 
SIDNEY Tre - Norling

Analys HIF - AIK



Startelvor:


HIF
Daniel Andersson - Erik Wahlstedt, Hannu Patronen, Markus Nilsson, A. Tamboura - Christoffer Andersson Marcus Lantz, Andreas Landgren, Isaac Chansa (84´) - René Makondele (89´), Henrik Larsson
Byten: Fredrik Svanbäck 84´, Rasmus Jönsson 89´

AIK
Daniel Örlund - Patrik Bojent, Nils-Eric Johansson, Per Karlsson (84`), Pierre Bengtsson - Kenny Pavey (60´), Dulee Johnson, Jorge Ortiz, Jorge Anchen - Ivan Obolo, Miran Burgic (65´)
Byten: Daniel Tjernström 60´, Daniel Mendes 65´, Walid Atta 84´


Matchen
P e t e r Fröjdfeldt. Varför gör du alltid sådana kanonmatcher internationellt, medan du här hemma knappt duger åt korpen. Något överdrivet kan tyckas men ibland känns det så. Vet inte om den mannen har något speciellt emot svartgult. Men jag har svårt att minnas några matcher där han varit bra, inte ens då han har dömt oss till seger.

Idag var han verkligen inte bra. Jag syftar givetvis på det bortdömda målet som gjorde att vi tappade i alla fall en poäng på Olympia. Jag anser att det var korrekt släppt, Mendes slutade springa och var då inte längre med i sekvensen, sen när Daniel Andersson får snespark så kör Obolo en snygg lobb som reducerade i 2-2 trodde alla? Även domare Fröjdfeldt, till han fick skakiga ben eller vad de nu berodde på och dömde bort målet efter att ha konfererat med den assisterande domaren.

För att övergå till själva matchen.

AIK börja klart starkast, större delen av den första halvleken ägde vi. Vi tog sedermera ledningen, ganska tidigt efter ett fräckt mål från Burgic. Man började då få förhoppningar om att detta skulle bli en väldigt trevlig kväll. Med tanke på det spel vi hade under hela första halvlek. Vi skapade rätt mycket. Inte alltid att det blev konkreta avslut. Men uppspelen fanns där. Vi jobbade på bra i djupled och lyckades komma in bakom Helsingborgs backlinje några gånger.

HIF: s enda riktigt bra avslut i första kom från René Makondele som från högerkanten kunnat ge Helsingborg 1-1 redan i den första halvleken

Om den första tillhörde AIK, så gjorde den andra halvleken inte det. Helsingborg spelade upp sig mer och mer och hade spelet större delen av andra halvlek. Tyckte aldrig att AIK kom riktigt in i matchen igen efter paus. Och när vi senare fick det bortdömda målet kändes det som att musten gick ur oss.

Om Fröjdfelt gjorde omgångens domartappe? Så gjorde Henrik Larsson omgångens mål. 2-1 målet var riktigt fint. Jorge Ortiz tappade bollen väldigt enkelt vid mittplan. Något som Marcus Lantz uppfatta fort och passade senare Larsson som fräckt loppa över Örlund in i mål. Riktigt vackert!

Jag skrev i "inför matchen" att vi skulle ha en bra bänk i denna match. Vart var den? Varför, varför byter man in Tjerna i ett underläge? Varför inte plocka in Rubarth i det läget? För att kunna få upp ett bra spel, framförallt ute på kanterna. Tycker inte att något av de två första bytena var speciellt bra. Sen att Waild Atta fick komma in berodde ju på att Per Karlsson skada sig och fick utgå pga. det.

Nu har vi sju jobbiga poäng upp till Kalmar. Känns som bra läge att få ett dubbelmöte mot Ljungskile. Man kan väl hoppas att man kan skriva att vi endast har 1 pinne upp till serie ettan, vem det nu är efter dessa två omgångar.

/Black at heart
 

Inför Helsingborg- AIK




Imorgon smäller det.

Nu har vi haft två på pappret ganska lätta matcher i rad. 4 poäng av 6 möjliga, får vi väl vara ganska nöjda med. Även om jag anser att vi skulle ha kammat hem full pott senast mot GAIS.

Vi kommer att möta ett svårslaget HIF på Olympia. Helsingborg på bortaplan har inte varit den enklaste uppgiften under de senaste åren för svartgult. På de tio senaste matcherna på Olympia har AIK noterat raden fyra vinster, två oavgjorda, fyra förluster och målskillnaden 13-16.

Visst dom har blivit av med ett av deras starkaste vapen i anfallaren, Razak Omotoyossi som skrivit på för Al Nassr i Saudiarabien. Omotoyossi som faktiskt avgjorde mötet på Råsunda i fjol då han gjorde matchens enda mål i den, vilket kom i den 48: e minuten. Mötet på Olympia slutade 3-2 till AIK och var en av årets absolut bästa matcher. Så vi kan väl hoppas att vi får se en repris från fjolårets möte nere på Olympia. Sen kanske vi inte behöver släppa in två bollar. Men en vinst vore otroligt skön, men framför allt viktig efter Kalmars 3-1 vinst nu senast mot Norrköping.

Men som sagt HIF kan ställa upp med bra spelare i alla fall på offensiven, eller vad sägs om Henrik Larsson och Makondele. Inga dåliga grabbar som mycket väl kan ställa till med problem.

Det är däremot inte bara spelare som försvunnit från Olympia. I helgen värvade klubben en mittback från finska FC Honka. Det rör sig om finländaren Hannu Patronen som har skrivit på ett kontrakt över 3,5 år och är spelklar redan till matchen mot AIK. Återstå att se vad denna finne kan åsamka för skada för AIK: s anfall.

Något som känns bra inför morgondagens match är att vi till motsatsen mot GAIS matchen, kan mönstra en riktigt bra bänk. Förhoppningsvis kan Bojan vara med. Att vi kommer starta med Örlund i mål känns väl inte helt otippat, han har gjort det bra i de bägge matcherna efter sommaruppehållet. Känns kanske lite osäkert hur kanterna på backen och mittfältet kommer att se ut. Men att Johansson och Karlsson startar på backen samt Johnson och Ortiz startar på mittfältet känns väl ganska givet. Att sedan få se Obolo tillsammans med Burgic på topp från start känns väl om möjligt än mer säkert. Om nu inget otroligt skulle hända de närmsta 24 timmarna.

Vilka Bosse Nilsson kommer att mönstra i startelvan vågar jag inte gå in på mer än att dessa 17 mannar har fått förtroende: Daniel Andersson, Oscar Berglund, Adama Tamboura, Hannu Patronen, Erik Wahlstedt, Joel Ekstrand, Marcus Nilsson, Isaac Chansa, Andreas Landgren, Fredrik Svanbäck, Marcus Lantz, Christoffer Andersson, Mattias Unkuri, René Makondele, Henrik Larsson, Rasmus Jönsson, Fredrik Olsson

Om någon eller några av dessa 17 mannar kommer att orsaka oss sömnlöshet imorgon vet vi inte än. Men att dom kommer ge oss en nagelbitande föreställning på 90 jobbiga minuter är vi nog rätt säkra på. Lycka till imorgon grabbar! Vi litar på er.

/Black at heart
 

Breaking News med Dutty P & Fotbollsoraklet

  • Roma fortsätter sälja spelare. Nästa på tur ser ut att vara fransosen Ludovic Giuly. Efter att redan Amantino Mancini, lämnat för Inter och Edgar Alvarez, lämnat för Livorno kan det alltstå vara dags för Giuly att lämna Rom för Paris klubben PSG. Klubben har erbjudit honom ett två års kontrakt värt 300.000 Euros per säsong. Roma vill ha minst 2 miljoner Euro för affären skall gå genom. Fransmannen som tidigare spelat i klubbar som Lyon, Monaco och Barcelona.
  • David Beckham avslöjar att han var nära en flytt till Milan. Efter Real Madrid tiden var det flera bud på Beckham bla. Från Milan lägret. Men som bekant bestämde han sig för att flytta till L.A. och spela för Galaxy. Många tror att flytten beror på att frun Victoria ville till Hollywoodvännerna och glamoren. Bara rätta in sig i ledet, David!!
  • Inter har värvat 18-årigen Giacomelli som spås bli ‘new Sebastian Giovinco'. Den italeniska U-19 spelaren bör bygga på sig om han ska klara tuffa Serie- A med blotta 65 kg och 165 cm , väger anfallen lätt.

  • Real Madrid har gjort ett kap! Racing Santander spelaren Ezequiel Garay har skrivit på för Madridklubben.
    Barcelona såg ut att ha honom i en säck länge, men Frank Rijkaard affären drog ut på tiden och Real han före, just så man gjorde med Sergio Ramos för ett par år sedan. Kan Garay bli en lika lyckad värvning? Argentinaren kommer dock inte spela i den vita tröjan förrän nästa år, då han under kommande säsong kommer att vara utlånad till just Racing Santander.
  • Hatem Ben Arfa från Lyon till Marseille. Sydfranska mästarklubben Marseille förlorade Samir Nasir till Arsenal men har hittat en utmärkt ersättre.
  • Dagens mest banala rykte måste vara att Ronnie säger JA till Man City. Själv börjar vi bli lite trötta på Ronaldinho och hans vara eller icke vara i diverse klubbar. Från Milan att Milan skulle signa Ronnie inom 48 timmar, droppas bomben att han nu ska till Man City. Men ingen kan detta på allvar. Dinho make up your mind dude!!

Roman Abramovich - "Den fattige -föräldralösa pojken som blev miljardär"

Ingen har kunnat undkomma Roman Abramovich, Chelsea ägaren, konstsamlaren, oljemagnaten, lyxliraren och affärsmannen. I denna artikelserie kommer jag redogöra för hans liv, Chelsea affären, förmögenheten, investeringarna, tillgångarna, politiska spelet, kontakterna, samt kvionnorna i Romans liv. Denna artikelserie är den första i sitt slag, på svenska. *** Exclusive only at fotbollsoraklet.blogg.se ***





Del 2. - "...investeringarna, lyxlivet, familjen och kvinnorna"


Lyxlirare har funnits i alla tider, ända sedan pengar införskaffades har folk som gottat sig på mer eller mindre sofistokerade sätt. Ett mynt har två sidor, så har också Roman Abramovich. På den sena sidan finns, investeraren och familjefadern Abramovich medan på den andra lyxliraren och förföraren. Under Chelsea matcher skymtar han förbi som en tillsynes helt normal person förutom omgiven av säkerhetsvakter och placerad på VIP-läktaren. Man ser inga diamantprydda juveler, massivt entourage eller uppseendeväckande kläder. Han är killen man skulle kunna se i tunnelbanan påväg till jobbet eller möta på lokala stamkrogen runt hörnet. Men faktum är att denna man är till god för nästan 150 miljarder kronor. JA MILJDARER!! Officiellt sätt sägs förmögenhet uppgå till en sådan siffra, tror ni mig så tror jag att den är betydligt högre. Han tar inte tunnelbanan till jobbet, han är mannen som nyligen investerade i två Maybach 62 limousiner som han har låtit göra både skottsäkra och bombsäkra, något som ryktas ha kostat honom en miljon pund. Han är mannen som har en Ferrari FXX, en bil som är värderad till upp emot 2,2 miljoner dollar och endast finns i 32 exemplar. Han är mannen med en egen Boeing 767 samt en Boeing 737, han är inte heller rädd för att använda hans tre helikoptrar som ofta finns på Fyning Hill i West Sussex eller på någon av hans lyx yachter. Just lyx yachter verkar vara Roman´s passion han äger mer eller mindre en flotta av designade lyx yachter med namn som Eclipse, Ecstasea, Pelorus, Le Grand Bleu och Sussurro. Är alla yachter i världsklass som består av swimming pools, helikopterplattor och mini ubåtar. Varierande längd från 50 meter upp den 147 meter långa yachten Eclipse som är i dagsläget världens trejde största. Den ryske oligarkens senaste projekt är ha världens största passagerarflygplan (Airbus 380) i en egen skräddarsydd lyxvariant, prislapp 2,2 miljarder kronor.


För oss vanliga medborgare som alla längtar efter den 25:e varje månad, för att vi ska förstå hur pass rik Roman Abramovich egentligen, låt oss göra en jämförelse. Abramovich har enligt The Mail har en förmögenhet på 7,7 miljarder pund. Det innebär att han passerar Tetra Paks grundare Hans Rausing (6,6 miljarderpund) som har haft förstaplatsen i fyra år. Ingvar Kamprads son Jonas Kamprad (med 3,5 miljarder) och H&M-Perssons son Karl-Johan Persson (3 miljarder).

300 personer listas årligen av The Mail det krävs minst 1,25 miljarder pund för att bli ihågkommen. Hur långt ifrån är du?

Vad som är mindre känt är att ryssen också är en hängiven kostsamlare. Nyligen kluppade han in Francis Bacons Triptych (1976) Triptyken såldes för 521 miljoner kronor på Sotheby's New York för en tid sedan. Abramovich är även avslöjad som köparen av Lucian Freuds tavla Benefits Supervisor Sleeping (1995) för 203 miljoner kornor. Han har skapat auktionshistoria genom dessa köp, Bacon betingade det högsta auktionspriset någonsin för efterkrigskonst, medan Freud-köpet förvandlade Freud till den dyraste nu levande konstnären som sålts på auktion. Enligt källor planerar den ryske magnaten att ha de båda tavlorna till beskådan i sitt Londonhem. Kost är en ny "hobby" för Roman som verkar blivit inspirerad av flickvännen Daria "Dasha" Zhukova. Den föredetta modellen "Dasha" som nyligen öppnade ett konstgalleri i Moskva, hade en galapremiär av galleriet som ingivdes av inte mindre än Grammy Winner sångerskan Amy Winehouse. Som fick 12 miljoner för hennes dryga timmes framträdande för de 300 VIP gästerna på plats, hyffsad tim-penning. Roman som tidigare varit gift två gånger, första Olga fram till 1990 sedan träffade han året efter kvinnas som han fick fem barn med Irina. Irina som vid den tiden var flygvärdinna på Areoflot, det var också där under en flygning hon träffade Roman. Sen fick det fem barn tillsammans Anne, Arkady, Sonya, arina och Ilya. Historien upprepar sig och han skiljer sig igen 2007. Irina gick långt i från lottlös efter skilsmässan, hon och det fem barnen inkasserade 5,5 miljarder pund. Nu så dejtar Abramovich allstå Daria Zhukova som är föredetta flickvänn till tennis stjärnan Marta Safin och dotter till en respekterad rysk oligark också bostatt i London.


Han har inte bara vackra damer, snabba dyra båtar och bilar, han bor även som en prins (om inte bättre). Den nu 42-åriga Abramovich läget fastigheter runt om i världen, men mestadelen av tiden spenderar han på Fynung Hill i West Sussex där kan han njuta av 1.8 km² crib med lerduve skytte,swimming pool, egen skytte range samt en go-kart bana. Tidigare ägare till residentet var Kung Hussein från Jordanien. Nyligen inskaffade han den 200 hektar stora Wildcat Ridge nära Aspen, Colorado för 18 milj pund. Trots detta håller han på special designa en lägenhet i centrala London, Knightsbridge. De åtta våningarna skall innehålla biografter och swimming pooler. Det kommer verkligen bli ett palats säger en källa till Roman Abramovich familj. Förutom detta äger han fastigheter i både Moskva och St. Tropez på franska rivieran. Så man kan verkligen säga att Abramovich living large och ingenting är omöjligt.

/ DuttyP


Tankar kring svenska landslaget.

Under 4 delar kommer ni få läsa kring mina tankar om det svenska fotbollslandslaget. Truppgenomgång samt lite taktiksnack.



>> Målvakter: Andreas Isaksson, Rami Shaaban, Johan Wiland


Här tycker jag vi har en målvaktsbesättnings som håller över några mästerskap till. Klassen på denna trio är hög. Till nästa säsong är det otroligt viktigt att Isak får speltid i PSV. Ytterligare en säsong på bänken då ska man verkligen börja oroa sig, speciellt nu när Rami skadade korsbandet här om dagen.


>> Försvarare: Fredrik Stoor, Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Petter Hansson, Daniel Majstorovic, Andreas Granqvist, Mikael Dorsin


Det här är nog den lagdelen jag är mest orolig över, speciellt de centrala positionerna. Varken Petter eller Daniel är spelare som, i mitt tycke, inger förtroende. Förmågan att spela upp bollen finns inte hos någon av dem båda. Att ha spelande mittbackar är otroligt viktigt i dagens fotboll. Jag saknar i dagsläget ett bättre komplement till Olof Mellberg, som i mina ögon är given i startelvan.

 

Peter Larsson, som alla vill ha in i landslaget, är en sämre version av Petter Hansson. Tyvärr så kommer Lagerbäck & co sakta med säkert att spela in ytterligare en tjongande mittback. Precis vad svenska fotboll behöver, inte! Vem ska då ta plats bredvid Mellberg? Tyvärr så har vi inte mycket bättre alternativ som kommer nerifrån. Den långe och gänglige Granqvist håller i mina ögon i landslagsklass. Mittbacksplatsen bredvid Olof, är för mig ett stort frågetecken inför VM-kvalet.


Kanterna med Micke Nilsson och Fredrik Stoor på ena sidan samt Edman och Dorsin på vänsterkanten känns tryggt. Sedan får vi inte heller glömma att Mattias Concha och Behrang Safari, Fredrik Stenman knackar på dörren till landslaget.

/ Fotbollsoraklet himself


Roman Abramovich – ”Den fattige -föräldralösa pojken som blev miljardär”

Ingen har kunnat undkomma Roman Abramovich, Chelsea ägaren, konstsamlaren, oljemagnaten, lyxliraren och affärsmannen. I denna artikelserie kommer jag redogöra för hans liv, Chelsea affären, förmögenheten, investeringarna, tillgångarna, politiska spelet, kontakterna, samt kvionnorna i Romans liv. Denna artikelserie är den första i sitt slag, på svenska.

*** Exclusive only at fotbollsoraklet.blogg.se ***






Del 1. "...uppväxten,
Berezovsky och imperiets start"

Roman Abramovich föddes långt ifrån att vara en av världens rikaste män, i en judisk familj 24:e oktober 1966 mitt under kalla kriget. Han förlorade mamman redan som 1 åring och pappan dog i en byggnadsolycka när sonen var 4år gammal. Vilket gjorde att han var tvungen att flytta till Komi för att bo hos hans farbror, senare flyttade han till mormor i Moskva där hans uppfostran blev sträng och hård. Åren gick och Roman började på "Industrial Institute" i staden Ukhta, kort efter det blev han instagen av Sovjetiska armén för militärtjänstegöring. Efter armen gjorde Abramovich gjorde ett försök att gå med i akademin (Moscow State Auto Transport Institute) men bytte snabbt den akademiska världen mot affärer...


För att förstå hur affärerena gick till och hur Roman Arbramovich kunde bli miljardär ifrån ingenting måste man förstå vilket skedde Ryssland befann sig i efter Sovjetunionens kollaps. Den statliga planekonomin föll pladask, reformer börjarade förändra det ryska samhället. Det många kommer kalla "The Gold Rush" eller massprivatisering av statligaföretag börjarade ta fart. Under Sovjettiden var alla företag, stora som små, ägda av staten. Medborgare kunde inte förvalta eller driva egna företag med vinstsyfte. När dåvarande presidenten Mikhail Gorbachev´s reformer sakterliga började sacka sig genom den ryska bryrokratin blev det möjligt att skönja det första embriot till företagsverksamhet, kallat cooperativ. Vilket innebär att privat personer tilläts driva små privata företag med tillsynes marknadsekonomiska inslag. Givetvis fanns Abramovich på plats med flertalet av Rysslands nuvarande rikastemän. I Abramovich´s fall började affärerna med handel med olja och olje relaterade produkter, i den forna hemstaden Ukhta, där han även anklagades för att ha försingrat disel värt ca: 4,000,000 rubels, trots detta undkom Roman utan större problem. Många med mig anser att herr Abramovich var för ung för att vara direkt involverad i den privatiseringsvåg som nu svepte over forna sovjetunionen, men av blev snabbt upplockad av den största spelaren just då Boris Berezovsky som tog Roman under vingarna och gjorde honom till en "top dog" inom Sibneft, en av de största oljejättarna. Detta var början för honom och hans kommande imperium, stenen var i rullning...


Abramovich underlade sig stora delar av hans nuvarande förmögenhet billigt under Boris Yeltsin´s privatiserings program som drog igång mitten av 90-talet, detta innefattande föredetta statligtägda företag. Men hjälp av affärspartnern Berezovsky blev dem på detta sätt snabbt majoritets ägarna i Sibneft. Senare blev Roman också delaktig aluminium och stål producerande företag. Det var också Berezovsky introducerade Abramovich i den instera kretsen av Kreml. Först förförde han Yeltsin's dotter och senare också presidenten själv. Flera personer menar att roman själv var "the cashier" inom Yeltsins krets. När Putin senare kom till makten var den fd. mattematik professorn Berezovsky tvungen att ta till landsflygt efter diverse anklagelser och utredning påbörjades. När Abramovich fd. master blev satt i excil tog han över rodret och började på allvar bygga hans kommande imperium. Med stora andelar i förtag så som Sibneft, rysslands femte största oljebolag (80%) Rusal, ryskt aluminium företag (50%) och Aeroflot, rysslands största flygbolag (26%) började den nu förmögne miljardären kliva fram på den stora scenen. Sibneft aktierna såldes senare till det nu välkända företaget Yukos ägt av Mikhail Khodorkovsky, som senare blev fängslad med anklagelser av skattefiffel. Min och många andras mening var att det inte var den verkliga anledning. Vid denna tid var skatterförsingring en vanlig företeelse bland oligarkernas Ryssland. Abramovich lärde sig tidigt att inte blanda affärer och politik på hög nivå även om han själv var invald i Duman och var guvenör i Chukotka. Det har flertal gånger visat sig i den ryska historien att inte utmana överhögheten, det var precis det felet Khodorkovsky gjorde med Putin. Yukos ägaren ville bli president och detta kan vara en av det verkligen anledningarna till varför han blev fängslad och dömd trots många andra går fria med samma bakgrund. Med kontakter, diplomati, nära vänner och fördelar från maktens centrum började Roman Abramovich göra sig själv ett namn både hemma i Ryssland men även i London....


Fortsättning följer i del 2...



Davaj Davaj// DuttyP 


AIK Fotboll - Två förluster?



Första förlusten?
Nu ser det ut som att Gefle hittat sin ersättare till Oremo. I alla fall om man ska tro vad som skrivs i Gävles lokala tidning. Daniel Mendes heter han.

Detta ser jag som en ypperlig chans att få göra oss av med herr Mendes. GOOD!! Säger ni nu, jag talar bara negativt om våra kära grabbar i svartgult. Men riktigt så illa är det inte, eller så är det just så att vara spelare i en av Sveriges mest anrika klubbar. Du måste prestera oerhört bra för att göra fansen nöjda. Annars är det ingen som gråter när du lämnar oss.

Daniel Mendes är väl lite av samma symtom som Daniel Arnefjord. Har gjort några riktigt bra matcher men ändå inte med bravur. Han har kommit in i viktiga matcher och gjort mål, som i derbyn t.ex. Då är vi givetvis eld och lågor. Men i övriga matcher gör han inte speciellt mycket väsen av sig.

Visst herrarna Norling och Nebo har väl inte givit honom den speltid och det utrymmet han behöver för att visa sin "klass". Men tyvärr är jag ganska säker på att även om han fått den chansen så hade vi haft samma synpunkt som vi nu har.

Jag vet att jag inte är ensam om att tycka detta. Har flera som håller med mig. Även när man varit inne på matcher går samma snack runt omkring en.

Sen som sagt för att återknyta till detta om att han inte fått chansen alla gånger. AIK har ju trots allt köpt in flera nya anfallare sedan Mendes kom. Både Obolo och Valdemarin som ex.
Detta borde ju också ge indikationer till Mendes att -Du är inte ett förstaval.
Det är elakt att jämföra Mendes med en gammal vän som Ayorinde. För jag vill hävda att Mendes är några klasser bättre än Ayorinde. Men dom båda har värvats, och under deras tid i klubben har fler nya bättre anfallare kommit, och dom har fått starta på bänken. Kan någon säga mig vad mer än målet i 3-3 matchen mot DIF, Ayorinde gjort som vi minns? Jag kan inte göra det i alla fall.

Men Mendes har trots allt gjort en del matcher från start både i anfallet och på kanterna, och gjort det bra. Så lämnar han vårt AIK tycker jag ändå att han gör det med godkänt betyg.

Andra förlusten?
Vår andra förlust är inget som vi äger. Vi vet ju inte ens hur nära vi är att få honom till Råsunda. Jag syftar då till Pontus Farnerud. Nu verkar det som att Elfsborg givit sig in i kampen om Portugalproffset.

Man vill ju tro att AIK: s historik och storhet inom svensk fotboll gör att ska man flytta "hem" så väljer man Solna istället för Borås. Man vill väl väldigt gärna tro så.

Men det är nio år sedan vi fick titulera oss Bäst i Sverige. Boråsarna behöver inte titta så långt tillbaka.

Pontus, du skulle vara så jäkla välkommen! Det tifo du kan vänta dig på Råsunda kan inte ens Borås Arena ge dig. Även om dom utöka till en arena som var dubbelt så stor. Ta tag i detta nu så vi får glädjas lite extra mycket snart. Gärna då med ett nyförvärv som stavas Pontus Farnerud. Ola Andersson, vi litar på dig!

/Black at heart

Transfernyheter från Amsterdam



Klara nyförvärv:


Miralem Sulejmani från Heereneen

19 årig anfallare som utsågs till största talangen förra säsongen. Kostar 16.25 miljoner euro.


Darío Cvitanich från Banfield

24 årig anfallare som gjort 41 mål på 100 matcher för Banfield. Kostar 7 miljoner euro.


Danny Blind från Sparta

Före detta spelare och tränare i Ajax, kommer tillbaka nu som teknisk direktör.



Klara förluster:

  

John Heitinga till Atletico Madrid

En favoritspelare de senaste åren som spelar med hjärtat. Går till Atletico för 10 miljoner euro.


Samuel Kuffour, fri transfer

Ajax förlänger inte sex-månader kontraktet med ghanen.


Edgar Davids, fri transfer

Vill fortsätta spela på hög nivå, men håller inte i ett lag som Ajax, kanske legenden återvänder efter karriären?



Rykten in:

  

Oleguer från Barcelona

Klubben behöver en ny mittback, och Oleguer är då aktuell. Det sägs Oleguer är överrens med Ajax, och Blind har nått ett avtal med Barcelona, så en övergång kan vara nära.


Pablo Aimar från Zaragoza

Aktuell för Everton och Ajax. Zaragoza har accepterat ett bud från Ajax, medans Everton försöker pruta. Sa först att han ville spela i England eller Spanien, men har vänt om och sagt att han kan tänka sig Eredivisie.


Neri Cardozo från Boca Juniors

Ajax och fem andra klubbar är intresserade av playmakern.


Henrique från Palmeiras/Barcelona

Läkarundersökningen återstår bara innan han är klar för Barca, men dom har sagt att dom vill låna ut honom ett år. Ajax är vill låna honom, men Barca kan inte bestämma sig.


Ismael Aissati från PSV

19 årig mittfältare hos PSV. Varit på gång till Ajax tidigare. Sugen på en flytt på grund av begränsad speltid. Även Utrecht är intresserade.


Khalid Bouhlarouz från Chelsea

Celtic, Hamburg, Aston Villa, Feyenoord och Ajax är intresserade. Har dock sagt att han inte vill flytta tillbaka till Holland.



Rykten ut:

  

Urby Emanuelson

Var i alla fall tidigare aktuell för Tottenham och Roma, men Spurs vill inte bjuda mer än 6 miljoner euro, och Roma har köpt John Arne Riise.


Klaas-Jan Huntelaar

Kan flytta till Manchester United, Chelsea, Real Madrid eller Juventus om någon anfallare där säljs. Blind har sagt att man inte förhandlar om nytt kontrakt, då dom inte kommer överrens. Huntelaars kontrakt går ut 2010.


Maarten Stekelenburg

Var på gång till Tottenham, men dom köpte Gomes istället. Kommer nog stanna.


Robbert Schilder

20 årig mittfältare som fått mindre och mindre speltid. Var sen utlånad till Heracles. Kan vara på väg bort.


Jurgen Colin

En av dom sämsta spelarna förra säsongen, och Ajax försöker sälja honom. NEC och NAC Breda intresserade.


Luis Suárez

Köptes in för att ersätta Ryan Babel som gick till Liverpool, nu vill Liverpool ha även Suárez. Bara lösa rykten än så länge, och Suárez stannar förmodligen.


Tjuvlyssna tillsammans med DuttyP...



  • Fiorentina på transfer offensiven. Nyligen gjort dem klart med brassen Jefferson, anfallaren kommer närmast från Parana. Florens klubben slutade på en fjärde plats i Serie-A och är därmed klara för Champions League. Inför stundande Europaäventyr har man alltså förstärkt laget med Gianluca Comotto (Torino), Juan Manuel Vargas (Catania), Felipe Melo (Almeria), Stevan Jovetic (Partizan Belgrade) och Alberto Gilardino (Milan).

  • Den före detta Lokomotiv Moscow spelaren Ivanovic som kommande säsong spelar i Stamford Bridge passar på att sticka ut hakan lite om säger: "I am better than Alex and Ricardo Carvalho - I am in my prime and I want to play,". Nu får vi se men som får spela, eller snarare vem Abramovich gillar mest.

  • Roberto Carlos som bekant numera spelar i Fenerbahçe erkänner att han gärna skulle kunna tänka dig att spela för Scolari i Chelsea. Än så länge har dem två inte varit i kontakt. Återstår att se om ryssen och portugisen kan locka brassen över till "the blues". Carlos, "hey I am happy at Fenerbahçe, but I am a man who likes challenges and a move to Chelsea would be very attractive,"

  • Saviola är nära en flytt till Benfica, efter att Quique Flores gick miste om Roberto Soldado. Efter bara 660 minuter i Real tröjan gav Bernd Schuster Green Light för att släppa argentinaren. Saviola har uppvaktas av en rad klubbar senaste tiden så som Wolfsburg, Panathinaikos, Juventus, Fiorentina och Napoli.

  • Reggina har sålt 34-årige veteranen Amoruso till Torino. Nicola Amoruso deputerade i Serie A redan 1993 och har hunnit med ett antal klubbar Juventus, Napoli, Perugia och Messina.

  • Benfica hoppas på att kunna få Pablo Aimar signatur inom säsongen drar igång, argentinaren som var tongivande när Valencia 2004 vann UEFA cupen. Rui Costa som är sportchef I klubben ser gärna "El payaso" i laget.


  • Enligt spansk media, ska Barcelonas president, Joan Laporta, avgå under torsdagen. Detta sedan resultaten av förtroendeomröstningen inte var dem önskade. Laporta kan fortfarande enligt lag sitta kvar till 2010. I skrivande stund sitter styrelsen, i en icke angiven lokal i Barcelona, och för diskussioner kring klubbens men också Laportas framtid. Huvudpersonen i fråga har tidigare sagt att han inte har några som helst intentioner att avgå. Om nu Joan Laporta skulle säga upp sig så är det inte helt omöjligt att Ronaldinho och Eto´o stannar kvar i klubben. Fortsättning följer....



Glöm inte vem som sa det först eller vart du läste det. Bevisat snabbare än kvällstidningarna med updates och rykten. Det är HÄR man får veta. Tell the world....


Kommer inom kort: En artikelserie om Roman Abramovich, Chelsea ägaren, konstsamlaren, oljemagnaten, lyxliraren och affärsmannen. I denna artikelserie kommer jag redogöra för hans liv, Chelsea affären, förmögenheten, investeringarna, tillgångarna, politiska spelet, kontakterna, samt kvionnorna i Romans liv. *** Exclusive only at fotbollsoraklet.blogg.se ***



Arnefjord till Ålesund



Visst är det lite komiskt. Ålesund skickar Kibebe till Danmark och plockar istället in Arnefjord. För dom som läste min krönika häromdagen kanske minns att jag gjorde en del mindre smickrande liknelser mellan dessa båda herrar. Och nu byter alltså Ålesund ut den ena mot den andre. Känns lite som pest eller kolera i mina öron. Men Kibebe verkar ha gjort bra ifrån sig i Ålesund. Annars hade han väl knappast varit aktuell för ett klubbyte i den riktningen det nu blev (FC Nordsjälland).

Min analys av att det nu blir Arnefjord som ersätter, måste bero på två saker. Den relativt låga transfersumman, jag menar kontraktet går ut här i sommar, så någon högre summa kan det inte vara. Samt att en spelare av Arnefjords kaliber har nog inte så mycket pondus när andra klubbar hostar upp löneförslaget. Arnefjord borde alltså enligt min mening vara relativt billig även i drift.

Detta låter kanske hårt. Men jag anser att herr Arnefjord inte lyckats helt i svartgult, man har väl dessutom fortfarande svårt att smälta självmålet i slutspurten av säsongen -06. Han kanske sköt bort guldet där på Råsunda, vill minnas att det var mot Helsingborg. Usch, jobbiga minnen.

Det ända som kvarstår är den obligatoriska läkarundersökningen. Vi hoppas väl för allas vägnar att den inte kommer med någon överraskning och att Daniel flyttar till Norge.

Vill väl ändå tacka Arnefjord för den här tiden. Du fick spela 38 tävlingsmatcher i den anrika tröjan. Hoppas du gör ett större avtryck hos Ålesunds fans.


/Black at heart
 

Jimmy Jump och hans 24 lag



EM är skyltfönster för spelare, visa upp sig för publiken, agenter samt sponsorer. EM är tillsammans med Super Bowl, David´s Cup, Stanley Cup etc etc är ett av de största sport evenemangen. Att ha en reklamsnutt under pausen kostar lika mycket som en ett småföretag drar in per år. Fotboll som marknadsflatform har vuxit otroligt starkt det senaste 20 åren. Alla vill vinna den köpstarka fotbollpublikens hjärta, som ofta består av män i övremedelåldern med en stark köpkraft och konsumtion av produkter och tjänster. Det är ingen slump att under pauserna visas reklam om "manliga måste" och attrebut så som bilar,rakhyvlar,däck och snabbmat. Om ni kollar på ett mera "kvinnligt relaterat" program så är det andra reklamer som gäller, shampon, tandkrämer, bindor i all oändlighet. Med bakgrund av detta är det inte konstigt att man vill utöka de 16 lagen till 24, till Fotbolls EM 2016. Fotboll handlar mer och mer om att sälja reklam spottar, match tröjor samt fylla arenan så många gånger som möjligt. Fotboll är big bizz!! Det är inte för fotbollens bästa man vill utöka lagen, aboslut inte. Troligen har de stora cooperativa jättarna lättat på plånboken under de informellan UEFA möterna till de 53 ordförandena.


Alla företag vill marknadsföra sig på olika sätt för att framstå som "ditt måste i livet". Men en person som marknadfört sig på ett väldigt annurlunda och primitivt sätt är Jimmy Jump. Mannen, myten, legenden, som på hemsidan (se www.jimmyjump.com) maknadför sig själv med slogan "JIMMY WILL NEVER JUMP ALONE" . Den fanatiske Barcelonasupportern har gjort det inte många klarat av att göra...Att gång på gång ta sig förbi säkerhetsvakterna och sprungit in på planen. Som under EM- finalen 2004 mellan Grekland vs Portugal då han sprang fram till dåvarande Real Madrid stjärnan Luis Figo och kastade en Barca flagga på honom. Som en markering att det var fel att lämna Barcelona för ärkerivalen. Även vid andra tillfällen har han slagit till, senast var det under matchen Tyskland vs Turkiet, då Jimmy debatten kring Tibet och Kina. Detta är ett sätt att marknadsföra sig själv, bli känd, nå ut med budskap och ge fingret till hela säkerhets organisationen. Jimmy har följts av många andra som gör liknande saker. Jag var själv på plats när Jump rusade in på planen iförd en tröja med texten "Tibet is not China". Därmed tog han ställning i den politiska Brasilien spelade på Råsunda för ett par år sedan, så ett tiotal fan "jumped" och sprang fram till spelarna. Ingen ville något illa, bara rena fans som ville krama, röra eller prata med sina idoler. Jimmy är ett exemple på att fotboll gör den lille mannen stor. Extrem markandsföring skulle vissa säga, men inte mera annorlunda än naken modellerna på beachen i Cannes under filmfestivalen, medverkande i Big Brother eller skicka runt ett CV. I en allt mer extrem värld, måste man ta till nya marknadsförnings knep varesig om det gäller cooperativa företagskolossar eller en enskild person. Jag hoppas vi får se mera av Jimmy Jump i framtiden, kanske med våran blogg adress på nästa t-shirt, vem vet...



/ Dutty P from Prague 


Alexis Sanchéz - El Niño Maravilla

 
Denna artikel handlar om 1 utav dom 10 intressanta chilenare som jag ska analysera om.
 
Alexis Sanchéz
En utav dom mest lovande spelare inom chilensk fotboll kommer om inget annat att spela i Europa nästa säsong. Och det tackar vi för! Namnet är Alexis Sanchez och är född 1988. Den italienska klubben Udinese köpte loss Sanchez för 2 års sedan, från Cobreloa för en summa på ungefär 3 mille.
 
För att sedan låna ut honom till mästarklubben Colo Colo. Där han slog igenom och var med och förde Colo Colo till final i Copa Sudamericana (motsvarigheten till Uefa Cupen). Colo Colo och Sanchez räckte däremot inte till och fick nöja sig att komma tvåa.
 
Efter att ha varit utlånad en säsong var det dags att återvända hem till Italien för att ansluta sig till sin klubb i Udine. Men väl i Italien tyckte inte Udinese att Sanchez var tillräckligt mogen för Serie A-spel utan fortsatte att ha honom kvar i Sydamerika för mognadsprocess. 
 
River Plate var namnet på klubben som lyckades få ett låneavtal på den unge chilenaren. Låneavtalet var på en hel säsong och Sanchez stortrivdes under Diego Simeones era. River lyckades också bli mästare i Argentina.
Sanchéz har under flera intervjuer sagt att han trivs i Argentina och skulle kunna tänka sig stanna i den populära storklubben. Han blev så populär att han jämförs med Marcelo Salas som är en stor ikon i River Plate.
  
Det har vart mycket rykten om vart El Niño Maravilla (Underbarnet) ska spela nästa säsong. Nyligen har Udinese satt ett pris på honom om någon är intresserad, priset står på 20 miljoner euros. 
  
Det har också publicerats i nyhetstidningar att Manchester United är efter hans signatur om nu Cristiano Ronaldo lämnar Real Madrid. Vi får vänta och se, kanske att han blir den näste Cristiano Ronaldo och tar över number 7 hos dom röda.
 
 
Sanchez och landslaget
Wonder Boy debuterade i landslaget när han var 17 år och var med när Sverige mötte Chile i en vänskapslandskamp för två år sedan på Råsunda.  Han var också med och förde Chile till en tredje plats i U20 VM i Kanada för ett år sedan tillsammans med andra löften som Arturo Vidal (Bayer Leverkusen) och Mauricio Isla (Udinese). De året (2007) spelades också Copa America som Sanchez valde bort pga spel i U20 VM.
 
Sanchez med sinna knappa 20 år är en utav dom viktigaste pusselbitarna i Marcelo Bielsas "unga" Chile som just nu ligger fyra i sydamerikas VM-kval serie efter att nyligen vunnit mot Bolivia och Venezuela borta. 
 
 Jag säger bara. Sanchéz & Co road to World Cup 2010!

// Chilexis


MATCHRAPPORT AIK - GAIS 6/7



Startelva AIK
Daniel Örlund - Patrik Bojent (f d Karlsson), Per Karlsson, Nils-Eric Johansson, Pierre Bengtsson- Jorge Anchen (79`), Dulee Johnsson (81`), Jorge Ortiz Khari Stephensson (46´) - Miran Burgic Ivan Obolo

Byten AIK
Mats Rubarth 46', Daniel Mendes 79`, Mattias Tjernström 81`.

Startelva GAIS
Dime Jankulovski, Jonas Lunden, Andreas Tobiasson, Bobbie Friberg Da Cruz, Kenneth Gustafsson, Levon Pachajyan, Eyjólfur Hédinsson, Fredrik Lundgren,
Daniel Nicklasson(61`), Wanderson do Carmo( 84`) , Daniel Morais Reis (63´)

Byten GAIS
Tommy Lycen 61`, Björn Andersson 63`, Johann Gudmundsson 84`.

Matchen
Känns som en rätt jämn match. Fast det egentligen inte var så. Vi borde ha haft ledningen i halvtid. Det var ett stadigt tryck mot Dime Jankulovski. Den f d AIK keepern fick göra den ena storräddningen efter den andra. Ivan Obolo och Miran Burgic hade båda två otroliga chanser att näta utan att få in bollen. Dessutom fick vi ett bortdömt mål pga. felaktig dömd offside smärtar i bröstet. Trots att AIK vann målchanserna med klara 17-6, hade båda lagen chans att vinna. GAIS kunde ju förvalta sina bättre. Vi hade matchen sätt över 90 min, så det borde ha blivit en 1a i stryktipskupongen. All heder till GAIS som lyckades få ett oavgjort resultat. GAIS tränare Magnus Pehrsson tyckte själv att Solnalaget var värda segern. Men verkligheten är inte alltid så rättvis som den bör vara. Ja vad säger man. Detta GAIS, fortsätter ställa till med problem för våra svartgula grabbar. När vi så väl behövde en tre poängare då Kalmar bara fick 1 pinne mot Halmstad.

Levon Pachajyan gav gästerna ledningen i den 37: e minuten sedan man utnyttjat ett slarvigt uppspel av Patrik Bojent. Vi spelade ju så otroligt bra i andra halvlek och tog så välförtjänt ledningen med 2-1. 0-1 till 2-1 på tio minuter efter två mycket fina mål av Ivan Obolo och Miran Burgic. Vi hade ju i stort sätt allt spel fram till att det var 20 min kvar av matchen.

Sen kommer mittbacken som idag blev inbytt som anfallare, Björn Andersson och gör ett mål från ingenstans, en riktig drömträff. Detta under en period som AIK slappna av, det kändes som att dom nu bara skulle bevaka ledningen. Men anfall är väl det bästa försvaret?

AIK:s bänk kändes inte helt klockren heller. Att byta in Tjerna i jakten på en tre poängare känns inte helt optimalt, inte heller Mendes gjorde några större avtryck. Visst vi hade några halvdanna chanser i slutet, men inget som kändes som klockrena målchanser.

Bäst i AIK idag var utan tvekan Obolo enligt min åsikt. Kul även att se Miran Burgic spela bra. Anchen och Johnson gjorde inte heller dom några gnagare besvikna. Dom man däremot kan titta lite snett på är Patrik Bojent och Khari Stephensson

Vi borde ha vunnit matchen. Surt att vi tappade ledningen vi så väl förtjäna men kul att se att vi fortsätter spela bra i offensiven vilket genererar i många målchanser. Men som sagt gör man inte mål på chanserna kan man heller inte vinna.

Slutligen, dagens publiksiffra känns ju faktiskt lite smått pinsam, 15 886 betalande under en supporterdag skall lätt dra 10 000 till tycker jag. Och den stora frågan, hur länge får vi behålla Obolo?


/Black at heart

Källa: Svenskafans.se Fotbolldirekt.se

Inför AIK-GAIS



Ursäkta för en sen rapportering kring AIK vs Gais.


Höstsäsongens första hemmamatch. Och vi får besök från Götet.


En match som känns himla mycket skönare. Då vi har en 4-1 seger med oss i bagaget sen utflykten till Örebro.


Om det nu var någon som sa att det var "lätt" att åka ner till Örebro och hämta hem tre viktiga poäng, kommer det att bli raka motsatsen hemma i Solna imorgon. Ifjol fick vi Bara med oss två poäng på de båda mötet med 1-1 i målskillnad. Och det målet fick vi tacka målmaskinen?! Nicklas Carlsson för.


GAIS känns som ett 50-50 lag. Dom kan göra kanonmatcher ena dagen, för att sedan floppa rätt rejält. Ge Magnus Pehrsson en ordentlig möjlighet och han kan bli en ny Norling. Han kommer alla gånger kunna axla Roland Nilssons kavaj om ni frågar mig. Som kan ge GAIS det trygga och stabila spelet.


Matchen mot Helsingborg behöver dom absolut inte skämmas över. Det jag såg, såg faktiskt inte allt för illa ut. Och ett Helsingborg på hemmaplan är ingen lätt match, även om dom inte var helt bra.


Men trots fjolårets möten i tanken, tror jag ändå att vi svartgula kommer få gå hem med bredast leende imorgon. Vi har en riktigt bra formkurva, samtidigt som ett AIK på Råsunda är oerhört svårslaget. Speciellt imorgon då det kommer bli mycket folk i och med supporterdagen, kommer våra grabbar lyftas till nya höjder.


Får vi bara igång ett bra spel på mitten tror jag resten löser sig. Vi är inne i ett stim, tio mål på tre träningsmatcher, och så Örebro nu senast ger ju trots allt indikationer på att målformen är på topp. Och med Anchen samt Obolo i extra god form hoppas jag att vår målkolumn kommer bli lite mer välfylld än GAIS.


Imorgon står vi allesammans och sjunger VI E AIK, med den gåshud vi alltid får och hoppas på att dagen slutar i (glädje)tårar.


/Black at heart


Dem bästa nigerianerna i Ajax.



Ajax har haft många bra och intressanta spelare genom åren. Bland annat flera nigerianer, vilket denna artikel kommer att handla om. Dem bästa nigerianerna i Ajax.


Namn: Tijani Babangida

Position: Ytter

Tid i Ajax: 1997 - 2001


Tijani kom till Ajax som 24 åring 1997. Han började sin karriär i Niger Tornadoes i hemlandet, men kom 1991 till Holland och VVV-Venlo. Han spelade där tills 1993 och gjorde 19 mål på 34 matcher, ett mycket bra facit för en ytter. Han köptes av Roda JC och spelade där tills 1996. Där gjorde han 26 mål på 78 matcher, och vann också OS-guld 1996. Efter OS köptes han av Ajax, där det började bra, 13 mål under sin andra säsong, men han blev petad efter ett tag, och var utlånad till turkiska Genclerbirligi mellan 2000 och 2001. Efter det såldes han till Vitesse och spelade en säsong där innan han åkte till Al-Ittihad i Saudiarabien för att tjäna mer pengar. Efter en säsong där åkte han till Kina där han spelat varsin säsong för Tianjin Taida och Changchung Yatai, innan han lade av 2005. Han har representerat Nigeria i 40 matcher, och gjort 5 mål (ett på volley i VM 1998). Han har nio bröder, två av dom, Ibrahim och Haruna Babangida, är också professionella fotbollsspelare.


Namn: Finidi George

Position: Ytter

Tid i Ajax: 1993 - 1996


Finidi kom till Ajax 1993 efter att ha spelat i flera nigerianska klubbar. Han hade redan debuterat i landslaget, 1991 (han gjorde tre assist och ett mål i debuten mot Burkina Faso). Han gjorde 4 mål första säsongen i Ajax, 8 mål under den andra, då klubben vann Champions League (han spelade hela finalen som högerytter i anfallet). Finidi spelade ytterligare en säsong till i Ajax och gjorde 6 mål då, innan han såldes vidare till Real Betis, där han spelade till 2000, då han bytte till RCD Mallorca. Efter två säsonger i Ipswich avslutade han sen karriären 2004 i Real Mallorca.

Under sin tid i Ajax var han en av dom snabbaste fotbollsspelarna, och kunde springa 100 meter under 12 sekunder.

Han hade en yngre bror som hette Iginaware, men han dog tragiskt under en ligamatch i Nigeria efter publikproblem.


Namn: Pius Ikedia

Position: Ytter

Tid i Ajax: 1999 - 2002


Pius kom till Ajax som 19 åring 1999. Innan det hade han öst in mål tillsammans med Julius Agahowa i Bendel Insurance i Nigeria. Han spelade sen en säsong i ASEC Mimosas i Elfenbenskusten innan Ajax upptäckte honom. Han lyckades bara göra ett mål på 25 matcher i Ajax, och tog aldrig en plats i startelvan. Han var utlånad till Groningen och RBC innan han såldes till AZ 2005. Efter det har han spelat i RKC och ukrainska Metalurh Dontesk. Just nu provspelar han för Chicago Fire i USA.


Namn: Nwankwo Kanu

Position: Anfallare

Tid i Ajax: 1993 - 1996

Nwankwo Kanu kom till Ajax som 17 åring efter att ha spelat för nigerianska klubbar. Under första säsongen gjorde han 2 mål på 6 matcher, men fick större förtroende under andra säsongen och gjorde 10 mål på 18 matcher, han byttes in i Champions League finalen 1995. Han spelade ytterliggare ännu en säsong i Ajax, och gjorde 13 mål 30 matcher innan han lämnade för Inter. Där gick det dock trögt tre säsonger, men när han kom till Arsenal 1999 fick han fart på karriären. Efter flera säsonger i Londonklubben har han spelat i West Bromwich och Portsmouth. Han har vunnit U-17 VM, OS, Eredivisie tre gånger, Champions League, UEFA Cupen, Premier League två gånger och FA Cupen tre gånger, och är enda spelaren i Premier League som har vunnit Champions League, UEFA Cupen, Premier League FA Cupen och OS.

Han har gjort 13 mål på 73 matcher.


Namn: Christopher Kanu

Position: Försvarare

Tid i Ajax: 1996 - 2001


Chris Kanu är Nwankwos yngre bror. Han spelade bara 15 matcher under sin tid i Ajax, och var utlånad till Lugano, Alavés och Sparta innan han såldes till Peterborough, och har efter det förutom ännu ett lån i Sparta har han spelat i lägre engelska divisioner. Han har gjort 3 landskamper.


Namn: Sunday Oliseh

Position: Mittfältare

Tid i Ajax: 1997 - 1999


Efter att ha deltagit i VM 1994 och OS 1996 kom han till Ajax 1997. Han spelade 54 matcher för Ajax under två säsonger, och gjorde 8 mål. Han deltog också i VM 1998 under den tiden, och gjorde då mål på ett långskott. Men han köptes av Juventus 1999, och har efter en misslyckad tur i Italien spelat i Dortmund, varit utlånad till Bochum (där han efter ett bråk skallade lagkamraten Vashid Hashemian så hårt att näs benet knäcktes). Efter det gjorde han sin andra sejour i Dortmund och i belgiska Genk innan han la skorna på hyllan 2006. Han spelade 63 landskamper och gjorde 4 mål. Hans yngre bröder Azubuike och Egutu är professionella fotbollsspelare.


Senaste nytt från Barcelona

Endast 2 384 röster höll kvar Joan Laporta som president i FC Barcelona. Efter att förtroendeomröstningen redovisats, visade det att 60,6% av de Barcelona medlemmar som i söndags röstande, vill ha bort Joan Laporta från sin post. Föga 37,7% ville ha kvar honom. Resterande procentantalet röstade blankt. För att Laporta skulle ha röstats bort från ordförandeposten krävdes det att 66% röstade mot honom.


Joan Laportas era som president för Kataloniens stolthet, var mycket nära att få sig ett abrupt slut, två år tidigare än väntat. Han sitter nu alltjämnt säkert fram till sommaren 2010, men det finns ingen tvekan om att såväl han som ledningen fick sig en rejäl törn, vad gäller förtroendet.


Framöver kommer ledningen, med största sannolikhet, att mötas med burop inför varje hemmamatch. Ingen har sagt att det är lätt att vara Barcelona president.


I och med dessa resultat försvinner nu Ronaldinho och Eto´o med största sannolikhet. Deco har sedan tidigare redan lämnat klubben för Chelsea. Det ska bli mycket spännande att följa Barcelona de närmaste veckorna vad gäller övergångar. Offensiven måste förstärkas rejält nu när duon lämnar klubben.



/ Fotbollsoraklet himself                                                                                                 


Presentation av ny skribent.

Hejsan gott folk.

Jag kan med ära berätta att jag kommer att uppdatera er om de chilenska spelarna som befinner sig  i de större ligorna ute i världen. Speciellt de som spelar ute i Europa. Och så småningom om "La Roja" det chilenska landslaget.


Uppdateringar från silly season till minuter på plan respektive Vm-kval, träningsmatcher samt mycket mer kommer att täckas. Jag har en länge tid följt det Chilenska landslaget, och det finns en hel del utlandsproffs i vårt nu "unga" landslag.

Samtidigt vill jag tacka två av våra de största inom chilensk fotboll, Iván "Bam Bam" Zamorano och Marcelo "El Matador" Salas, som båda hade en fartfylld karriär under sin tid ute i Europa. Tack vare dem, finns det nu många chilenska utlandsproffs ute i Europa,

Let´s go chilenos de corazón!


// Chilexis


Gästkrönika



Det är lite som talesättet - själv e bäste dräng.

Jag sitter o funderar lite på vad jag fick för intryck av Fotbolls EM 2008


Topplistor. Listor. Jag vet inte hur det är med er,men jag var väldigt facinerad av listor när jag var liten. Att skriva listor. Lista på längden,bredden, mest, siffror, statistik osv. Jag såg topplistan som två kända fotbollsskribenter i en stor svensk kvälstidning skrivit.

Det var många placeringar där som jag inte gillade.. (för mig e Ballack fortfarande aningen överskattad) Men Nr 2 på listan var No 1 för mig denna fotbolls-sommar. För det blev jue en fotbolls-sommar trots allt. Även fast Sverige vek ner sig. Zlatan-synd du inte kan byta landslag eller byta ut halva landslaget..


Tebax till alla listor jag skrev o läste om. Visserligen var jag nog inte någon ny Orakel-Hellberg, men jag la ner en hel del energi i det. Kanske var det min ADHD som spökade oxå..att alltid ha nåt jag måste betrakta och jämföra. ADHD:n tog mig tyvärr inte till dom stora fotbollsarenorna.( jo jag har faktiskt spelat i pojk-allsvenskan) Och inte tog min spelstil mig till Landslaget heller. Vi skolades i det klassiska svenska spelsystemet (vårt lag)
- men jag lirade mitt eget fotbolls-system. Det var en blandning av snabba uppspel, långa ruscher, anfallsfotboll, Det var klackar o brasse-sparkar (ursprunget kan ha en viss skyldighet i det, ja) tyvärr var det ingen teknik att hurra och glädja gudarna med - men fan vad jag kämpade. Det var 110% från första till sista minut o sekund eller kanske lite mer ärligt sagt - inhopp o byten..


Det var fotboll á la TURKIET 2008 - Det var taktik o hjärta á la Hiddink/Ryssland


Det var dom 2 lag som hade varit, kanske ska lägga till ordet kanske här, en Dröm-Final.

Jag vet, jag vet, duktigare fotbollstyckare än mig, förstå-sig-påare, experter, Spanien-fans och Tysklands-fanatiker (hur man nu kan fanatiskt älska ett lag som Tyskland!) -och flera andra kommer nog säkert såga mig rakt av.. ifrågasätta min legitimitet osv.


Men fotboll ska vara fotboll, ska vara nåt man älskar och rycks med av. Nåt underbart i pausen ifrån den trista icke-gräsplans-vardagliga tillvaron. Turkiets matcher och Ryssland-Sverige och definitvt Ryssland-Kroatien var fotboll som jag älskar den. Hollands matcher i alla ära oxå. Det var dessa matcher som fick liv i mig igen. Efter att näst intill begått psykologiskt-fotbolls-självmord efter VM 2006


EURO 2008 tog tack vara 2 nederlagstippade och borträknade och underskattade lag, (Tack TURKIET - ni var hjärtat)(Tack Ryssland - ni var övertygelsen) mig och många fotbollsälskare tebax till en grön oskuldsfull fotbollsplan. I djupet av fotbollshjärtat, där alla är hjältar och fotboll är så enormt mycket mer vackert, med blod, svett o uppofringar och stolthet -än alla Champions League-miljoner i världen!!


Beleza


/ SIDNEY Tre


På spionage med DuttyP...


  • Redan efter VM 2006 i Tyskland var rykterna igång att Chelsea och Abramovich ville köpa Kaka från Milan. Nu har affären gått ny fart genom att Galliani gått ut till La Stampa och sagt  " For Kaka, a really big offer has arrived from Chelsea". Brassen som i dagsläget tjänar 7,5 milj Euro årligen är inte till salu påpekas från Milan lägret.

  • Comback för Eric Cantona United. Dock inte som spelar, men rykten säger att det eventuellt skulle kunna bli akutellt med en Ass.Tränar possition för fransmannen, som absoult skulle vara varmt välkommen tillbaka på Old Trafford. Där han än idag är en historiens största United karraktärer.

  • ·Atletico Madrid fortsätter att jaga spelare under Silly Season. Nu sägs det att man försöker knyta både David Silva och Rafael Van der Vaart till sig.

  • Rykternas lag, Roma säger att man lagt ett 18 milj Euro bud på Rumänen A.Mutu. Även om Fiorentina spelarebs agent Alessandro Moggi dementerar uppgifterna och meddelar att Mutu stannar i Florens till 100% 

  • ....Roma som dessutom är sugna på Arsenal spelaren Gilberto Silva. Klubben bjuder 2,5 milj Euro för den 31-åriga brassen. Silvas kontrakt på Emirates Stadium upphör 2008/2009. Erbjudanet ses som seriöst och Arsenal skall tänka över saken. 

  • Juve floppen Sergio Almiron sades bli "new Sebsatian Veron".  Men istället blev det total flopp för 27-åringen som bara gjorde ett fåtal matcher i serie-A. Almiron,som närmast kom från Empoli förra sommaren, blev istället utlånad till Monaco. Argentinaren sägs nu vara påväg bort på Turin och Juventus, närmast en övergång verkar Sampdoria och Fiorentina men även Palermo samt turkiska storlaget Galatasaray har visat intresse.


Glöm inte vem som sa det först eller vart du läste det. Bevisat snabbare än kvällstidningarna med updates och rykten. Det är HÄR man får veta. Tell the world....


Kommer inom kort: En artikelserie om Roman Abramovich, Chelsea ägaren, konstsamlaren, oljemagnaten, lyxliraren och affärsmannen. I denna artikelserie kommer jag redogöra för hans liv, Chelsea affären, förmögenheten, investeringarna, tillgångarna, politiska spelet, kontakterna, samt kvionnorna i Romans liv. *** Exclusive only at fotbollsoraklet.blogg.se ***

                                                                                                                                                    


Senaste nytt från Ajax.



Miralem Sulejmani är klar för Ajax, och blir det andra nyförvärvet denna sommar. Sulejmani köps in för 16.5 miljoner euro från Hereenveen. Han är född den 5 december 1988 i Serbien.


Han spelade först i Partizan Belgrad, men kom till Holland och Hereenveen efter en kontroversiell övergång. Han skrev på för klubben i december, och skulle flytta dit i januari. Men det blev flera problem med betalningen till ungdomsakademin, för Sulejmani. Partizan stängde av spelaren efter ett möte med Serbiska fotbollsförbundet till den elfte maj. Hereenveen gick till FIFA, och sa att Sulejmani inte borde bli avstängd, men efter att kollat ärendet slutade det med att han återigen blev avstängd.


Sulejmani debuterade i Hereenveens ungdomslag den 13 maj 2006, i en match mot Heracles, som slutade 3-0. Serben stod för en assist. Och detta var bara början. Förra säsongen gjorde han 15 mål på 34 matcher för Hereenveen, och blev utsedd till största talangen under säsongen. Feyenoord, PSV, Ajax och Chelsea var alla ute efter honom, men tillslut var det Ajax som drog det längsta strået om talangens signatur. Summan 16.25 miljoner euro gör att det är den dyraste övergången någonsin mellan två holländska klubbar. Sulejmani kommer att spela som ytter eller centralt, i Ajax tremannaanfall.

/ William


Senaste fotbollsnytt från Spanien och la Liga



  • Efter många om och men så gjorde Real Betis äntligen klart med brasse/turken Mehmet Aurelio. Mittfältaren var tongivande i Turkiets frammarsch under EM. Förhandlingarna, Fenerbahçe och Real Betis emellan sägs ha varit mycket hårda. Everton som också var intresserade av spelaren erbjöd honom högre lön, men mittfältarens intentioner var hela tiden att få spela i la Liga.

  • Hela 36 spelare i la Primera Division befinner sig i dagsläget utan arbetsgivare. Ezquerro, Basinas, Manchev och Cañizares är några av spelarna som måste se sig om ett nytt lag. Silly Season har nyligen börjat och mycket kan hända fram till 31 augusti.

  • Operación salida (utgång) är i fullgång i Atletico Madrid. Klubben har redan gjort av sig med åtta spelare så här långt, där portugisen Ze Castro är den senaste i raden av dem. Mittbacken kommer nästa säsong att spela i Deportivo la Coruña, dit han blivit utlånad. De rödvita försöker hitta nya klubbar även till Reyes, Seitaridis och Maniche. I vanlig ordning så har At. Madrid även värvat, hittills har fyra spelare anlänt. Den franske målvakten, Gregory Coupet, är den senaste i raden av nyförvärven. Heitinga, Ujfalusi och Sinama- Pongolle är namnen på de andra spelarna.

  • Förra säsongens överraskningslag, Villarreal, har under sommaren värvat mycket klok. Förutom spelare som Edmilson, Llorente, Altidore, Escudero, värvades den lille playmakern Ariel Ibagaza, från Mallorca. I motsatt riktning går Josemi.

  • Frågan är hur Barcastyrelsen tänker här framöver. Defensiven har förstärkts upp rejält men framåt ser det fortfarande svagt ut. Om nu spelare som Ronaldinho och Eto´o försvinner, vilket de ser ut att göra. Vem täcker deras platser? Arshavin ser nu ut att vara påväg till Chelsea, Adebayor är fortfarande osäker. Henry, Messi, Bojan och Gudjohnsen är kvartetten som finns kvar för Guardiola att laborera med.

  • Karusellen kring Cristiano Ronaldo fortsätter, nu har även hans syster uttalat sig om hans framtid i Man U. Samtidigt säger man från Madridhållet att man inte är villiga att betala mer än 85 miljoner euros. Återstår att se hur denna saga slutar, jag lämnar fortsatta spekulationer till SonOfGod.
  • Fotbollsoraklet himself                                                                                                    

DuttyP rapporterar om....

            


•·         Nasri påväg till Arsenal, 21 åringen från spås bli nästa Zinedine Zidane är troligen
           påväg till Londonklubben för att ersätta Aliaksandr Hleb. Tidigare har Real Madrid 
           och Juventus vissat intresse för talangen som nu är på god väg att hamna i "Gunners".


•·         Gabriel Batistuta sägs kunna bli landslagscoach för Argentina. Det enda coachjobbet
            han skulle kunna acceptera enligt rykten. Än så länge är det mest lösa rykten...


•·         Roma ger sig in i striden kring brassen Thiago Neves även andra klubbar jagar honom 
           som Manchester United, Arsenal och Inter Milan. Neves som blev utsedd till bästa spelare
           i Brazilian National Championship, ser fram emot spel i Europa och i Brasiliens landsslag.


•·        Serie-A klubben Genoa har lagt ett skam bud på Marcos Senna på 6 miljoner Euro. De är
          även andra klubbar så som är intresserade av spanjoren som Juventus och Arsenal. 


•·        Det är ingen hemligt att mexikanska klubblaget América har en stor budget. Och är
          intresserade av argentinaren Hernán Crespo. Men att det på allvar skulle kunna locka
          Hernán Crespo från glamorösa Serie-A för spel i den mexikanska ligan är föga troligt.
          Trots Ramón Díaz är den nya coachen kan det blir svårt att locka föredetta Chelsea och
          AC Milan spelar till spel.


•·        Roma har meddelat Foirentina att prislappen på Simone Perrotta är 15 miljoner pund.
          Detta trots Perrottas kontrakt sträcker sig fram till 2010. Hur ska Coach Luciano Spalletti agera??


•·         Schweizaren Hakan Yakin,31 ryktas vara påväg till sydkoreanska klubben Hyundai Motors. 
           Yakin som gjorde tre mål under EM femdubblade därmed sitt värde.

•·        Udinese spelaren Andrea Dossena har skrivit på för Liverpool övergångssumman lär ligga 
           på 7 miljoner pund. En av anledningarna är att Dossena vill spela Champions League. 
           Han kommer ersätta John Arne Riise som vänsterback.

                                                                                                                                            


Till våra medarbetare.

I takt med att fotbollsoraklet.blogg.se utvecklas och expanderas för varje dag som går, vill vi, Fotbollsoraklet himself (Marcelo) och DJ DuttyP (Patrik), tacka våra skribenter men också vår grafikansvarige, Crustan, för det jobb som dem lägger ned på bloggen. Tillsammans har dem hittills gjort ett kanonjobb med sina artiklar och mycket annat.


Extra stort tack till Crustan som verkligen gett sidan ett ansiktslyft med sina banner, bilder mm. Även SonOfGod ska ha ett stort tack, mannen som fått in oss på http://www.svenskafans.com/spanien/betis/


Fortsätt såhär grabbar!


/ Fotbollsoraklet & DJ DuttyP


Sagan om El Nino...Flytten, Liverpool och Rafa



DEL 3

Tiden i Atletico Madrid var bra, men inte tillräcklig för honom som fotbollsspelare. Klubbarna stod på kö efter hans signatur men när han väl tog förväl av Vicente Calderon fanns det bara ett lag i åtanke. Torres valde Liverpool trots bättre anbud från giganterna Inter samt Milan. Valet av klubb var inte baserat på pengar, säger anfallaren. Det var en personlig utmaning förklarar han senare. Lönesäkning, Rafa Benitez och Anfield blev hans nya vardag. Men han erkänner också att lämna Madrid var det tuffaste beslutet i hans liv. Anfallaren var chockad av den emotionella reaktion fansen visade då det stod klart att han skulle lämna Atletico. Fansen proteserade utanför stadion, dagen då hans flytt till Liverpool stod klar. Folk grinade, han säger att han och blev förvånad att han betydde så mycket för dem. Det var en hård och tuff tid för mig, men beslutet var redan fattat och de människor som gråtandes proteserade efter min flytt skickade senare kort och meddelande som stöttade mig mycket, säger Torres.


genom att göra många mål, säger Fernando. Han fick den legendariska tröjan med nummer 9, efter spelare som Robbie Fowler och Ian Rush. En siffra han också har tattuerad på höger underarm. Efter att ha blivit den första anfalleren på årtionden att göra fler än 20 mål under en säsong i Liverpooltröjan är Torres på god väg att redan nå legendar statusÖvergångsumman, juli 2007, var på 20 milj pund. Med en veckopeng på cirka 90,000£, kan familjen Torres trots allt vara glada att deras son lyckades. Rafa trodde på mig som spelare, och det bästa jag kan göra för att betala tillbaka är på Anfield.


Resten av historien känner nu säkert redan till...tiden i Liverpool. Nu på tronen av Europa som enda målskytt i finalen. Vad framtiden har att utvisa för Fernando Torres återstår att se...Ser redan fram emot ligastarten....Ett par utslagna tänder, en Atletico fanatiker till farfar, en tid som prinsen i Madrid, en EM-final senare. Nu vet vi alla vem Fernando José Torres Sanz är. Om inte annat fråga tyske backen Lahm som blev duktigt ifrån sprungen sekunderna innan El Niño gav Spanien 1-0.


Ole Ole Viva El Dutty P


Ny tröja, ny styrelse, ny spelare



Ajax byter sponsor från banken ABN-Amro till försäkringsbolaget AEGON. Med det kommer även en ny tröja. Den är fortfarande med rött i mitten, men för första gången på 18 år är sponsorn horisontal. Ajax har kvalificerats sig för UEFA-Cup spel till nästa säsong. När sista playoffmatchen mot FC Twente var spelad stod det klart. Matchen slutade 0-0, men 1-0 hade räckt för att Ajax skulle gå till Champions League, nu får Twente kvala dit istället.


Tills vidare tränar Adrie Koster laget, då Marco van Basten avgick innan han hann börja.

Hittills är Darío Cvitanich enda klara nyförvärvet i klubben. Han är en argentinsk anfallare med kroatiska rötter. Han debuterade i Banfield i Argentina 2003, och har gjort 31 mål på 90 matcher där. Han köps in för 7 miljoner euro. Heerenveens 19 årige anfallare Miralem Sulejmani är enligt rykten mycket intressant för Ajax, PSV och Chelsea. Först verkade det rätt avgjort när Chelsea blandade sig i, men tv-profilen Jack van Gelder har påstått Ajax är nära ett avtal. Ajax ska tydligen ha ett samarbetsavtal med Arsenal på gång. Van Basten sa att han ville ha 17 årige Nacer Barazite. Nu när van Basten hoppat av är det kanske inte lika aktuellt med ett lån av Barazite.


Manchester United, Chelsea och Real Madrid är alla tre redo att dra upp mycket pengar för att värva Klaas-Jan Huntelaar. Ajax vill gärna behålla stjärnan, och ska göra allt för att få ha kvar honom. Rydell Poepon, en anfallare som var utlånad till Willem II förra säsongen, är nu nära att skriva på för Sparta. Endast läkarundersökningen återstår.


Samuel Kuffour och Edgar Davids har lämnat Ajax. Kuffour fick ett sex månaders kontrakt, men har bara spelat två gånger och får inte nytt kontrakt. Davids och Ajax har bestämt sig för att inte förnya kontraktet. Han säger att han vill fortsätta spela på en hög nivå, och antagligen kände Ajax att han inte höll tillräckligt hög klass för att fortsätta i klubben. John Heitinga är en annan som lämnat den holländska huvudstaden för Atletico Madrid. Heitinga har spelat i Ajax hela karriären, och på senare år gjort ett flertalet landskamper.


En ny styrelse har tagit över. Ny ordförande är 61 årige Uri Coroner som tar över efter John Jaakke. Coronel var i styrelsen i klubben mellan 1989 och 1997, då jobbade han med att reklamera Ajax. Cor van Eijden och Joop Krant har också blivit invalda. Van Eijden har varit medlem i Ajax sen 1961, han har varit med i medlemsrådet sedan januari 2008.

Krant var en del av kommissionen som undersökte vad som är och varit fel under dom senaste åren.


/ William

Matchrapport: ÖSK vs. AIK



Igår när man satt där på kvarterskrogen ute på lilla Essingen med trevligt sällskap, ville man bara börja gråta.
Det vi gnagare har väntat på skedde just denna soliga och härliga kväll nere i Örebro på Berhn Arena.

Jag tycker vi hade avgjort matchen efter redan 45min. ÖSK skulle ju inte bara kunna ta igen det försprånget. Jag har säkert många med mig är jag säger att 0-3 var i underkant. Grabbarna i svartgult hade mer att ge. Våran effektivitet mot deras passivitet kändes rätt tydlig.

Något som kändes extra skönt så här efter sommaruppehållet, när man trots allt är lite orolig för formen var att få ett mål i andra minuten. Skönt för grabbarna att få tidig arbetsro och sen jobba vidare. Sen att det var pga. ett misstag från ÖSK spelaren Kihlberg är mindre viktigt.

Det var så otroligt härligt att få se Ivàn, inblandad i samtliga mål i första halvlek. Mycket skönt också att Burgic fick komma med i målprotokollet. Herregud vi har gjort 10 mål på 11 omg. Nu har vi gjort 3 mål på 45 minuter, vart ska detta sluta?

Nu ska vi väl inte säga det att ÖSK kammade noll i chanser, Nordin Gerzic fick ju faktiskt några lägen som fick oss alla att darra en aning.

Andra halvlek han börja, kom igång mer och mer samtidigt som AIK hade större delen av spelet. SEN i den 62: a minuten kom skottet från ca 30 meter som kom att eka ända till kommittén för årets mål. Jorche Anche, TACK! Vilket mål! Stackars Westman hade lika gärna kunnat gå till kiosken. Anchen som var ett osäkert kort inför hösten hade därmed stått för ett mål och två assist mot ÖSK, härligt.

AIK kontrollerade sedan säker resten av matchen, med undantagen av att Wowoah fick på en praktträff som Öhrlund var chanslös på. Öhrlund som skönt nog fick göra några fina räddningar.

Att utse matchens lirare går inte. Jag tycker hela laget spela otroligt bra igår. Dock extra krydda åt Kungen och Prinsen, Obolo och Anchen.

Sammanfattningsvis. Detta va vår femte raka seger något som är otroligt viktigt i kampen om att hänga med "Tråk-Kalmar" och grabbarna från Borås.

Vi vet att vi spelar bra på hösten, så Sverige se upp torsdagen den 3/7 avgick guldtåget.


/Black at heart

DuttyP lyfter på stenar...

  • Didier Drogba har sedan länge varit en snackis i Milan kretsar nu sägs det istället att han är påväg till Real Madrid. Samtidigt som förre detta Chelsea coachen Mourinho gärna vill se honom i Intertröjan.
  • Barcelona gav upp Emmanuel Adebayor och nu satsar man hel hjärtat på att plocka hem Arshavin, som öppet erkänner att han varit "Blaugrana" fan sedan länge.
  • Thailand leter efter ny huvudtränare inför VM kvalet. Thailändarna ser gärna en utlänsk coach då man inte är nöjd med Chanvit Phalajivin som fick avgå i juni efter att bara ha presterat en poäng på sex matcher.
  • Giovanni Trapattoni som numera är landslagscoach för Irland inpererades av Turkiet och Ryssland under EM 2008. Italienaren säger, detta är ett viktigt meddelande till våra spelar, att det är möjligt att komma långt även som "underdog".
  • Ukrainaren Andriy Shevchenko sägs bli utlånad till Sampdoria kommande säsong, om Ambramovich ger grönt ljus. Sheva har inte nätat i samma utstäckning som i Milan och sägs även vara påväg tillbaka till Italien.
  • Kewell kopplas samman med Roma sista dagarna, det sägs också att ett kontrakt redan har skrivits under av 29-åringen australiensaren. I laget spelar numera den forne lagkamraten från Liverpool, John Arne Riise, som blev klar för Rom klubben förra veckan. Försäjlningen av Mancini öppnar för intressanta nytillskott för klubben. På huvudstadens gator surras det om Real Madrid´s Juilo Baptista, Juve´s Vincenzo Iaquinta, Ajax´s Klaas Jan Huntelaar samt Lyon´s Fred. Det kommer att bli en intressant säsong på Stadio Olimpico, va så säkra!
  • Ut med en tjeck, in med en italienare... så kan man sammanfatta Fiorentinas senaste drag på transfermarknaden. Tomas Ujfalusi lämnar Florens för att spel i Atletico Madrid, samt Alberto Gilardino går från Milan för att representera Toscanas stolthet- Fiorentina.
  • Manchester City har gjort klar med fördetta CSKA Moscow brassen Jô. Övergångssumman lär ligga runt 18 miljoner pund. Mark Hughes vann tillslut dragkampen om brassen som också fick erbjudanden från bla. Valencia.
  • Inre konflikt skakar Londonklubben Chelsea! På ena sidan Abramovich som förespråkar att en ryss absolut skall in i laget, denna i form av Arshavin. På andra sidan Scolari som hellre ser Robinho i laget. Vem får sista ordet...??


Källa: goal.com
// Gospi GOD DuttyP


Sagan om El Niño...Familjen, Atletico Madrid och förväntningarna



DEL 2.


Trots vännerna var familjen och fotbollen det som betydde mest för Fernando. Han började som 11- åring i Atletico Madrids pojklag. Som 12 åring ratade han ett erbjudande från Real Madrid, han hade en klausul i kontraktet som 15- åring på två miljoner engelska pund, debuterade som yngsta spelare någonsin i Atletico som 17-åring och han vann sin första internationella cup som 20-åring. Yngste spelaren att bli utsedd till kapten i den vitröd randiga tröjan. Är det något Fernando Torres kan på engelska redan vid det här laget så är det order, expectation. Som är på sätt och vis det som alltid förföjlt honom. Han bar ensam hoppet för en av Spaniens största klubbar i sju år, här fortfarande bara 23 år gammal. Trots allt detta medhåller Fernando att utan familjen var detta aldrig möjligt. När man tillhör en klubb som Atletico Madrid från så tidigt ålder, lever man för laget. Det var obeskrivligt spännande även om jag hela tiden inte fick glömma att fotboll fortfarande bara var en hobby för mig. Men för min familj var det här en ren mardröm. Med mardröm menar han uppoffringarna de fick genomgå för att det skulle vara möjligt att bli en fotbollsspelare.


Pappan fick ta ledigt från jobbet för att köra sonen till träningarna, mamman tog sonen till tåget eller bussen i ur och skur. Hon brukade ofta påpeka till Fernando, om du blir trött behöver du inte gå mera, känn dig inte tvingad att spela. Men han blev inte trött och tur var väl det för Atletico Madrid och Spanien. Torres gick med i "Club´s Youth Academy" sensommaren 1994. Bara två år senare (1996) vann Atletico dubbeln, La Liga och Copa del Rey. Det var första liga guldet för Atletico sedan 1977. Detta hade stort inflytande på honom och blev ännu stoltare att representera Atleticos färger. Under ledning av den respekterade spanska ungdomstränaren Pedro Calvo, skickade Atletico ett U-15 lag till Nike Cup, representerade på plats fanns akademier från samtliga europas storklubbar så som Real Madrid, Barcelona, Milan, Manchester United och Juventus. Atletico hade Torres med i startelvan, han var då bara 14 år gammal och blev utsedd till Europas bäste U-15 spelare. Följande säsong ledde han Atletico till första "National Youth League Title" och fick sitt första professionella kontrakt.

År 2001 ledde han Atletico Madrid till Europa mästare för U-16 turneringen spelades i England och Torres blev utsedd till bästespelar samt bästemålskytt. Historien upprepar sig ett par år senare när han vinner U-19 tillsammans med lagkamraterna i Atletico. Han återvänder till Spanien som en hjälte och skall nu leda laget ur andra divisionen.


Papi Chulo// Dutty P

Senaste surret bakom kulisserna....


  • David Beckhams nuvarande klubb LA Galaxy har under dagen närmat sig Ronaldinho. I brist på intresse från Milan, Man City och Chelsea skulle brassen lockas med en årslön på ca 18 miljoner Euro och få duscha med hunken Beckham, hänga med Posh och festa med Eva Longoria...vem kan tacka nej?!
  • Den förredetta Valencia playmakern Pablo Aimar kopplas samma med flera intressanta klubbar, senast med Everton. Men också med Rafael Benitez Liverpool samt Newcastle United.
  • Juventus är sugen på Totti´s "bästa" kompis från EM 2004, Christian Poulsen. Danskens nuvarande klubb Sevilla kan komma att släppa honom för 10 milj Euro.
  • Adrian Mutu slits mellan hans nuvarande klubb Fiorentina men också Gillorossi
    (Roma) är sugen på rumänen. Fallet kommer avgöras inom kort då Mutu fortfarande befinner sig på semester.
  • Nu har även andra spelare lagt sig i Ronaldinho affären, landslagskompisen Kaka gick ut i pressen och sa att han hoppades att klubben är villig i att investera i den brasilanske trollkaren. Kaka och lagkompisar medhåller att det gärna vill se "Ronnie" i Milantröjan. Detta samtidigt som Messi också fått ut öppet och sagt, att han gärna vill att Ronaldinho stannar i Barcelona. Fortsättning följer...
  • Bastian Schweinsteiger visade framfötterna under EM och nu påväg bort från Bayern Munchen. Juventus visade intresse under EM, nu har även Inter givit sig i jakten på tysken.
  • Den ryske magnaten och affärsmannen Abramovich har hostat upp med 250 milj pund för Luiz Felipe Scolari att shoppa spelare för. Chelsea ägaren sågs vid ett flertal tillfällen under EM. Enligt säkra källor har han flera intressanta spelar på gång för att förstärka innan liga starten.
  • Superdivan, måltjuven och filmaren Pippo Inzaghi har satt upp tre mål för sig själv och Milan inför nästa säsong. Vinna Serie-A, UEFA-cupen samt nå hans milstolpe 300 mål (nu har han nätat 290 gånger, dvs 10 mål till). Superpippo har även passerad legendaren Gert Muller´s mål rekord i europeiska sammanhang.
  • Spanske langlagscoachen Aragonés har tuffat till sig lite och menar att Spanien mycket väl kan vinna nästkommande VM 2010. Han passar även på att påpeka lagets låga snittålder (24år) samt att nyckel till framgång under nyligen avslutade EM slutspelet kom med i och med avgörandet på straffar mot Italien.

//Seniore Skvaller DuttyP


Inför Örebro - AIK




Jag ser med skräckblandad förtjusning fram emot torsdagens bortamatch nere i Örebro. Tyvärr har våran nya kelgris Nicklas Bergh dragit på sig en axelskada. Våran tidigare så stabila Öhrlund är inte längre det där säkra kortet längst bak. Men jag kan bara be till alla fotbollsgudar att ge Daniel den match han så väl behöver. Han va lite på gång när Nicklas tog över. Må det finnas i honom på torsdag när han kl.19.00 skall göra entré på Behrn Arena.


Sen har jag inte hört om ÖSKs nyförvärv i John Alvbåge blir spelklar till matchen. Men är det så, är det klart att det kommer att förstärka. Men ÖSK har å andra sidan ingen Iván Obolo.


ÖSK-AIK. En match som alla gnagare fnyser lite åt och tänker tre klara poäng. Även om dom inte vill erkänna det, utan börjar dra snacket om konstgräs, ÖSK spelar alltid bra och disciplinerat hemma osv. Men längst in i våra AIK hjärtan står det redan ristat. Tre poäng.


             
/Black at heart







Reflektioner kring AIK i transfertider.



Ibland blir man inte riktigt klok, inte ens på laget i sitt hjärta.

Jag tycker att AIK har gjort en rad mindre lyckade spelarförsäljningar senaste åren.
Jag syftar framförallt på två.

1. Vi sålde guldet när vi skickade bort Wilton till ett arabland. Något jag än idag stör mig på. Visst vi fick in ca. 25-30 friska miljoner. Javisst, jättebra! Men Guldet då? Vad hade det genererat i cash till klubben? Förmodligen lika mycket och lite till.

2. Vi sålde framtiden. När vi skickade iväg Robert Åhman-Persson till Danmark. Det var nog ännu mer korkat än att sälja Wilton. Visst RÅP är/var ingen fullfjädrad spelare när han lämnade oss. Men för att citera en annan bloggsida. "När han var som bäst var han i stil med Xavi Alonso" slut citat. Men han kunde andra sekunden inte ens slå ett pass (något överdrivet). Men det fanns i honom. Hade vår kära Norling och Nebo haft lite mer känsla hade dom behållit RÅP. Han hade kunnat bli nästa kultfigur efter Nordin och Mjällby. Wilton däremot hade stuckit förr eller senare. Mest pinsamma är väl att påstå att man åker över till shejkerna för att få bättre fotboll. Som om Derek gjorde det när han drog till Israel.

Det är bara att gratulera MFF till ett klokt och framtidstänkande spelarköp. Ge honom chansen och han kommer bli en viktig kugge för er!

Nu tycker väl många att jag har fel med hänsyn till framtiden. AIK har ju faktiskt varit otroligt duktiga på att värva för framtiden. Nu senast Daniel Gustavsson från VSK, som anländer i januari. Innan det tog vi även hem Kevin Walker från ÖSK. En spelare jag verkligen tror på. Och Gerndt som även han kan komma bli viktig för gnaget. Om vi inte säljer dom till Viborg innan dom fyllt 22.

En förlust jag verkligen inte kommer att sakna är Daniel Arnefjord. Jag vill påstå att han är i stil med får f d "käre" back Benjamin Kibebe. Ibland slår de slint, och dom gör kanonmatcher. Men som så ofta är det inte mycket att hänga i gran. Ingen gnagare vill väl minnas den smått pinsamma utmärkelsen Kibebe fick i slutet av sin karriär i AIK.

- Den sämste backen i allsvenskan, framröstad av övriga spelare. Vill minnas att han dessutom i en match blev inbytt i halvtid, men senare utbytt. Och detta berodde inte på skada om vi säger så.

Nu vill jag se rubriker framför mig med -Farnerud klar för AIK. En spelare som Pontus skulle verkligen va kul att få se i svartgult. Ska även bli intressant att se vad Yussuf Saleh kan göra ute på kanterna. Bara han köper kontraktsförslaget.

I övrigt vore det skönt om alla rykten kring Sandberg snart är utropstecken. Vore skönt att få stabilisera upp bredvid Nisse på backen. Jag tror faktiskt att Sandberg kan ge oss det.

Sammanfattningsvis, Lycka till RÅP! Hoppas MFF ger dig det vi inte kunde.

/Black at heart

Robinho till Chelsea och Stamford Bridge?



Det ryktas om att stjärnbrassen Robinho ska vara på väg bort från Real madrid för att söka lyckan i engelska toppklubben Chelsea. I och med att det med störst sannorlikhet blir så att Cristiano Ronaldo skriver på för oss under sommaren så måste nu Real Madrid göra sig av med vissa offensiva spelare, en av dom Robinho. Inte konstigt då Cristiano Ronaldo lär kosta oss upp till 1 miljard kronor.

Robinho har under större delen av den gågna säsongen försökt förhandla till sig ett bättre kontrakt men då det inte gått så kanske han nu väljer att flytta. Han har även gått ut i media och sagt att han mer än gärna disskuterar ett kontrakt med Londonklubben. Cristiano Ronaldos nuvarande klubb, Manchester United, har också visat intresse men det är än så länge Chelsea som ä steget före då man lagt ett bud runt 27 miljoner pund, lite drygt 330 miljoner svenska kronor.



Det såg först ut som att brassen skulle ingå i Cristiano Ronaldos övergång till den spanska huvudstaden men nu verkar det som att det har blivit Chelsea som är mest hängivna i att få hans namnteckning. Felipe Scolari, Chelseas nya tränare har nog redan en bra uppfattning då Scolari tränat Brasilien, ett Brasilien som då innehöll bland annat Robinho.

More to come!

Nya skribenter!

Jag kan med stor glädje presentera tre nya skribenter till fotbollsoraklet.blogg.se. De kommer att följa tre olika lag under säsongen. Vi är i en spännande fas, där vi håller på att expanderas. Mycket spännande saker kommer att hända inom den närmaste framtiden.

Black at heart - AIK
William - Ajax
SonOfGod - Real Madrid


/ Marcelo

Real Madrid C.F.



Då jag såg sidan bli större och större på lag så blev jag bara mer och mer sugen på att få vara en del av det här och det kommer jag från och med nu vara då jag har tagit ansvar för att hålla alla uppdaterade angående Real Madrid. Ett Real Madrid som jag länge varit mig kärt. Kommer aldrig försvnna den här lilla speciella kärleken. Hoppas jag kommer kunna bidra med mycket skivtligt här då jag även är skribent på svenskafans.com, något jag tror mig kan ha nytta av.


Kan berätta lite om mig själv, heter Tobbe och är 20 år och bor nu i Danderyd norr om den svenska huvudstaden Stockholm. Men om lite mer än en månad så packas väskorna då jag fått jobb i Spanien och Marbella. Då lite tänkt att jag ska komma igång med ett projekt som kommer kallas "Spanienkollen" och det ser jag även det fram emot. Är 20 år och uppväxt här norr om stan men då i Täby och Åkersberga, bott här i snart tre år och är nu alltså dags att packa väskorna igen.

Det känns som att det finns en hel del att tala om just nu angående Real Madrid då det ryktas om det ena och det andra, Cristiano Ronaldo, kommer han eller inte. Robinho till Chelsea, lämnar han spanska huvudstaden? Även Júlio Baptista har transferrykten kring sig. Men det här var bara min lilla presentation så mer att komma inom kort.

/ Tobbe

Presentation 2



Jag fastnade för Ajax säsongen 01/02. När jag tittade på en fotbollsmatch på tv'n, där Ajax mötte bottenlaget ADO Den Haag. En match som Ajax enkelt vann med 6-1. Det otroligt vackra spelet, offensivt, snabbt och bra. Runt 2002 då fotbollen i mina ögon var defensiv, blev jag direkt kär i det offensivglada Ajax. Jag fortsatte följa dom, men inte lika mycket under några år, men på senare år har intresset trappats upp igen. När jag först lade märke till Ajax, var dem Hollands bästa lag, med spelare som Rafael van der Vaart, Zlatan Ibrahimovic och Maxwell.

Nu är det andra puckar, och PSV är i toppen, däremot så tror jag stenhårt på att Ajax kan komma tillbaka snart dit dem tillhör. Jag kommer att följa Ajax och skriva om det på denna blogg. Bevaka dem under transferfönstret, under själva säsongen samt skriva om gamla som nya profiler. Förmodligen blir det också någon artikel om holländsk fotboll rent allmänt.

/WIlliam


Presentation



AIK har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Nu har jag fått det ärofyllda uppdraget att få skriva om mitt kära AIK här på fotbollsoraklet.blogg.se


Jag hade tänkt skriva om laget genom en supporters ögon. Vad man har för tankar och funderingar, kring transfers, truppen, matcherna osv.


Jag ska försöka undvika alla tendenser till "nörderi". Det finns inget som stör mig så mycket som riktigt "nörderi". Att man ska analysera allt in i minsta detalj. Det finns ett svenskt ord som alla andra språk måste vara otroligt avundsjuka på...L A G O M. Det kommer vara mitt motto här på sidan.


Nu kör vi, vi är överallt!



/ Black at heart


Senaste nytt från transfermarknaden. (1/7)


  • Ett byte mellan St. Petersburg Zenit och Barcelona. Messi mot Arshavin + 20 miljoner Euro. Knappast troligt, detta är ett sätt för ryssarna att få ut mer pengar för mittfältaren.
  • "När jag får betalt som Henry, spelar jag som Henry" så säger Adebayor om hans nya kontrakt. Närmast till hjärtat verkar Barcelona vara, eftersom Milan inte spelar i Champions League nästa säsong, säger han själv.
  • Juvespelaren - Trezeguet verkar vara på Josep Guardiola's sommar shoppinglista. Ett byte mot Eto´o sägs vara aktuell. Parterna skall träffas i veckan för att diskutera vidare.
  • Man.City´s intresse för Ronaldinho har svalnat efter nya uppgifter om hans vikt och hälsa framkommit senaste tiden i media. Ronaldinho kopplas fortfarande samman med klubbar som Chelsea och AC Milan.
  • Sevilla och Del Nido tackar Ramos för hans Puertahälsning efter EM Finalen. Och säger att det var ett fint sätt att hedra den karismatiske avlidne spelaren. R.I. P Antonio.
  • Sampdoria är intresserade av att låna Pato från Milan under nästa säsong. Giuseppe Marrotta drömmer om att ha Cassano och Pato på topp under UFEA cupen.
  • Serie-A klubben Catania har nyligen gjort klart med Boca Juniors profilen - Pablo Ledesma. Flera klubbar var intresserade, men nu hamnar alltså Ledesma på Sicilien.
  • Peruanen Vargas hade en lysande säsong i Catania. Nu har han skrivit på för Fiorentina.  Catania som nyligen också gjort klart med rumänen Nicolae Constantin Dica från Steaua Bucharest.
  • Den brasilanske vänsterbacken Maxwell har varit lysande i Nerazzurri (Inter) sedan han kom från Ajax 2006. Trots detta är han en av de lägst avlönande i Milanoklubben. Om inte klubben senast 2010 förnyar kontrakten med en höjning, så är klubbar som Valencia och Chelsea intresserade.

Källa: goal.com

Ciao ciao // Mr Skvaller -DuttyP

Från Ronaldinho till Gordinho




Ronaldinho har efter ett långt skadeuppehåll, gjort comeback på fotbollsplanen. Detta i en jippomatch i sydamerika, där motståndarlaget leddes av Messi. Precis som innan skadad så fick vi se en Ronaldinho i usel fysisk form. På bilderna nedan så verkar det som om festandet i Gremio, staden där han spenderat sin semester, tagit ut sin rätt.

Brassen gjorde två fina mål och fick efter en lång konvalicens känna sig som en fotbollsspelare igen. Detta i en match där tempot var långt ifrån högt. Ronnie visade sig lugn vad gäller hans framtid. Och sa efter matchen att han har kontrakt med Barcelona till 2010, där klubben har prioritet nummer ett. Men också att han är glad att återingen få spela fotboll. Messi å andra sidan sa att Ronaldinho fortfarande är en av världens bästa spelare, men också en mycket bra vän.

Ronnie uttryckte även sin önskan om att få spela i Peking och de Olympiska Spelen med sitt landslag. Om han vill spela OS måste han träna hårt, men också hålla sig till en mycket strikt diet som får han att tappa några kilon. Att spela OS är en win-win situation för både Barca och spelaren själv. Att han är på väg bort från klubben är det inget snack om, ett bra mästerskap kan få Milan att lägga upp pengarna för brassen. Samtidigt är det ett bra sätt för spelaren själv att visa omvärlden att han inte är slut.

Som Barcelonafan tycker jag att det är lite sorligt att klubben kan kommat att släppa en sådan spelare som Ronaldinho. Visst, han har inte varit bra de senaste två säsongerna, men han är i sina bästa stunder världens bästa spelare. Ronnie är långt ifrån slut och har flera år kvar på inom toppfotbollen. Jag hoppas verkligen att vi får se R10 i Barca även nästa säsong.

/ Fotbollsoraklet


Källa: sport.es

RSS 2.0